Hlavní obsah

Překvapený ministr. Prymula zvažuje odchod, Vojtěch o tom nevěděl

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Ministr zdravotnictví nevěděl o tom, že jeho náměstek Roman Prymula chce skončit, pokud nebudou naplněny dvě podmínky.

Článek

Klíčový muž v době koronavirové pandemie chce odejít a jeho nadřízený o tom neví. Taková je situace mezi ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a jeho náměstkem Romanem Prymulou.

Tedy konkrétně: ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Seznam Zprávám řekl, že nevěděl o záměru svého náměstka Romana Prymuly. Ten pro Seznam Zprávy uvedl, že chce odejít z resortu, pokud nebudou naplněny jeho dvě podmínky.

„Pan náměstek mě o tom ještě neinformoval, čtu to pouze z médií, nicméně již v minulosti několikrát uvedl, že chce skončit,“ napsal Seznam Zprávám Vojtěch. Prymula tak o uvolnění z funkce ministra zatím oficiálně nepožádal. „Pokud z jeho strany přijde oficiální rozhodnutí, budu to respektovat,“ dodal ministr.

Roman Prymula je jednou z hlavních tváří boje proti koronavirové krizi a ze své pozice náměstka zpočátku epidemie odborně prezentoval rozhodnutí vlády, posléze vedl Ústřední krizový štáb a nyní je šéfem týmu, který má na starosti takzvanou chytrou karanténu. Právě proto by si ministr přál, kdyby Prymula nadále zůstal na ministerstvu.

„Byl bych rád, kdyby nadále zůstal na ministerstvu jako externí odborník v expertních skupinách zaměřených na řešení epidemie koronaviru,“ doplnil Adam Vojtěch.

Seznam Zprávy již informovaly o záměru náměstka Prymuly opustit Vojtěchův resort ke konci tohoto měsíce, pokud nebudou naplněny jeho podmínky, které dle jeho slov sdělil premiérovi Andreji Babišovi.

„Řekl jsem, že skončím, pokud nenastanou dvě skutečnosti,“ uvedl Prymula pro Seznam Zprávy s tím, že neřekne, jaké jeho podmínky jsou. „Zatím si to nechám pro sebe,“ řekl Prymula. Vyloučil však, že by se podmínky týkaly jeho chybějící bezpečnostní prověrky, kterou po svých náměstcích vyžaduje ministr Adam Vojtěch.

Seznam Zprávy se proto ptaly premiéra, které dvě podmínky to byly a jak reaguje na Prymulova slova. Andrej Babiš redakci zatím neodpověděl.

Pokud by podmínky nebyly naplněny, Prymula by odešel do soukromého sektoru. „Mám plno nabídek, ale plánuji jít do soukromého sektoru a angažovat se například u komerčních farmaceutických výzkumů,“ vysvětlil Roman Prymula.

Uznávaný odborník v problematice imunizace a vakcín přišel na ministerstvo v éře ministra Miloslava Ludvíka v roce 2017, když předtím v roce 2016 musel skončit jako ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Z toho postu jej v roce 2016 odvolal tehdejší ministr Svatopluk Němeček.

Ten viděl problém v napojení ředitele Prymuly na firmu Biovomed, která vytváří klinické studie pro farmaceutické firmy a kde působila Prymulova dcera.

Prymula tento důvod odmítá jako zástupný, podle něho jej s ministrem Němečkem rozdělovaly osobní spory.

Reklama

Související témata:

Doporučované