Hlavní obsah

Jedenáct států USA žaluje federální vládu kvůli povinným testům ve firmách

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Federální vláda nařídila od ledna povinné testování ve firmách (ilustrační foto).

Reklama

Stížnost podanou u federálního soudu vede Missouri, připojilo se deset států s guvernéry z Republikánské strany. Žaloba přišla den poté, co federální vláda představila protiepidemická pravidla, která mají platit od 4. ledna.

Článek

Generální prokurátoři 11 amerických států dnes podali žalobu na administrativu prezidenta Joea Bidena ve snaze zablokovat její pravidla boje proti koronaviru ve firmách s více než 100 zaměstnanci. Informoval o tom na svém webu deník The New York Times (NYT).

Žaloba přišla den poté, co federální vláda představila protiepidemická pravidla, která mají vstoupit v platnost 4. ledna. Větší firmy po celých Spojených státech by podle nich měly povinnost vyžadovat pravidelné testování na koronavirus s týdenním intervalem a nošení roušky od zaměstnanců, kteří nejsou očkovaní na covid-19.

Stížnost podanou u federálního soudu vede Missouri. Žaloba tvrdí, že pravomoc nařizovat očkování mají státy, nikoli federální vláda. „Tento mandát je protiústavní, nezákonný a nerozumný,“ uvedl v soudním podání generální prokurátor státu Missouri Eric Schmitt.

Schmitt uvedl, že ve státě Missouri je 3443 soukromých zaměstnavatelů a celkem 1,3 milionu zaměstnanců, na které by se povinnost očkování mohla vztahovat. Podle CBS News žalobu podal, „aby ochránil osobní svobody, zachoval missourské podniky a zatlačil na byrokratické tyrany, kteří chtějí jen moc a kontrolu“.

Za porušení požadavků hrozí pokuta téměř 14 000 dolarů (307 000 Kč), ovšem není zcela jasné, jak bude Úřad pro bezpečnost a zdraví na pracovišti (OSHA) schopen regulace vymáhat.

„Tato vyhláška je protiústavní, nezákonná a nerozumná,“ píše se v žalobě, k níž se podle NYT připojili i někteří soukromí aktéři. Ze států USA ji kromě Missouri podpořili také Aljaška, Arizona, Arkansas, Jižní Dakota, Iowa, Montana, Nebraska, New Hampshire, Severní Dakota a Wyoming.

Žaloba přišla den poté, co generální prokurátoři Kentucky, Tennessee a Ohia podali žalobu na zastavení platnosti očkovacího mandátu pro federální smluvní dodavatele státu. Podle NYT pohrozili žalobami generální prokurátoři nejméně 24 států.

Soudní stížnost není příliš překvapivá, neboť republikánští politici dlouhodobě vystupují proti nařízením o očkování na covid-19 nebo povinnému nošení roušek na veřejnosti.

Generální prokurátoři z republikánských státních vlád vyjadřují názor, že podobně rozsáhlá pravidla, jaká chce zavést federální administrativa, smí vyhlásit pouze Kongres. Minulý týden podali žalobu proti snaze nařídit očkování externím pracovníkům placeným federální vládou.

Opatření týkající se firem s více než stovkou zaměstnanců by se podle odhadů vztahovalo na 84 milionů lidí. List NYT jej označuje za nejagresivnější protiepidemické opatření Bidenovy administrativy. Již dříve prezident vyhlásil povinnost vakcinace pro federální zaměstnance.

Bidenova vláda se těmito kroky snaží navýšit míru proočkovanosti populace, která ve Spojených státech poměrně výrazně zaostává za dalšími vyspělými zeměmi. Plně naočkovaných je asi 58 procent obyvatelstva, mezi dospělými je to 70 procent. USA jako celku se zároveň příliš nedaří dostat šíření koronaviru pod kontrolu, momentálně tato země se zhruba 330 miliony obyvatel registruje na 70 000 nákaz denně a přes 1000 úmrtí spojených s covidem-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované