Hlavní obsah

Rakousko zpřísní pravidla pro neočkované, test už stačit nebude. Ani na horách

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Šíření nákazy v posledních týdnech v Rakousku výrazně zrychlilo. Ve čtvrtek přibylo 9388 infikovaných lidí, což je nejvíce od začátku roku. Stoupá i počet vážně nemocných pacientů na jednotkách intenzivní péče.

Článek

V Rakousku se od pondělka podstatně zpřísní protipandemická opatření, nové restrikce se dotknou zejména lidí bez očkování proti covidu-19. Vláda dnes oznámila, že pro vstup do restaurací nebo na kulturní a sportovní akce už nebude stačit negativní test na koronavirus, nově bude potřeba doklad o vakcinaci nebo prodělání nemoci. Stejná pravidla budou platit pro hotely nebo lyžařské vleky.

Šíření nákazy v posledních týdnech v Rakousku výrazně zrychlilo. Vláda se proto dnes po jednání s šéfy spolkových zemí rozhodla, že kvůli zhoršování epidemické situace přistoupí k dalším restrikcím. Pocítí je však jen ti, kdo nemají očkování proti covidu-19 nebo nemoc neprodělali.

Zapovězen pro neočkované bude například vstup do restaurací, divadel, hudebních klubů nebo kadeřnictví, testy už nebudou stačit ani u hromadných akcí s účastí více než 25 osob. Na pracovištích se naopak budou negativní testy dál uznávat.

Pro lidi bez očkování bude prakticky nedosažitelná i zimní dovolená: protože negativní testy nebudou uznávat ani hotely nebo provozovatelé lanovek. Výjimky mají děti do 12 let a lidé, kteří ze zdravotních důvodů vakcínu dostat nemohou.

Na veřejných místech, kde do nynějška stačilo nosit roušku - tedy například v obchodech či muzeích, budou od pondělka povinné respirátory typu FFP2.

„Dynamika je mimořádná a obsazenost lůžek intenzivní péče stoupá více, než se čekalo,“ prohlásil kancléř Alexander Schallenberg. „Je to zlé a naší zodpovědností prostě je, abychom lidi v zemi ochránili,“ řekl. „To celé slouží jako pobídka. Jako silná pobídka nechat se očkovat. Neočkovaným přitáhneme uzdu,“ dodal.

Vláda přistoupila ke zpřísnění pravidel dříve než měla původně v plánu. S částečnou uzávěrou pro neočkované se počítalo ve chvíli, kdy by na jednotkách intenzivní péče bylo více než 500 pacientů. Nyní je obsazeno 362 intenzivních lůžek.

Absolutní denní maximum 9586 lidí infikovaných koronavirem, který vyvolává onemocnění covid-19, rakouské zdravotní úřady zaznamenaly loni 13. listopadu. Současné denní bilance se ale k těmto hodnotám blíží. K dnešku je v alpské zemi od začátku pandemie registrováno přes 850 000 případů koronavirové nákazy. Plně očkováno je 66,5 procenta populace.

Ve čtvrtek v zemi s necelými devíti miliony obyvatel covidu nebo souvisejícím komplikacím podlehlo 32 pacientů, čímž se počet těchto úmrtí za posledních sedm dní podle agentury APA zvýšil na 118. Od začátku pandemie tak v Rakousku kvůli covidu zemřelo 11 451 lidí.

Reklama

Doporučované