Hlavní obsah

Zavřené Vánoce a brexitový nový rok. Britové řeší mutaci viru i odchod z EU

Foto: Profimedia.cz

„Francouzské hranice jsou zavřené.“ Takto vypadá strategický přístav v Doveru v hrabství Kent.

Reklama

Brexitové rozhovory se už dávno nedrží smluvených termínů. Ani ten poslední, nedělní, nepřinesl žádané odpovědi. A Britové teď řeší další problém: objevila se u nich mutace koronaviru a země napříč světem před nimi zavírají dveře.

Článek

Francie, Itálie, Belgie, Švédsko, ale i Nizozemsko, Česko, Rakousko… Dohromady více než 30 zemí světa zavírá hranice před Velkou Británií, respektive cestujícími z této země. Některé jen na pár desítek hodin, jiné do konce letošního roku. Důvodem je výskyt nové, údajně mnohem infekčnější mutace koronaviru ve Spojeném království, jež se už stihla přenést i mimo britské území.

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock podle veřejnoprávní BBC uvedl, že se nová mutace viru dostala mimo kontrolu a že jde o „neskutečně obtížné zakončení tohoto hrozného roku“. Další postup ze strany Británie probere krizový štáb COBRA na pondělní schůzi, předsedat mu bude britský premiér Boris Johnson.

Podle odborníků se zatím neprokázalo, že by byla mutace smrtelnější nebo že by na ni nefungovaly nově vyvinuté vakcíny.

Češi žijící v Británii se domů nyní nedostanou

V předvánočním shonu je zavírání hranic a řešení koronavirové mutace pro Británii nešťastné. I kvůli tomu, že Britové nemohou o vánočních prázdninách odcestovat nebo že se někteří nedostanou ani za svými rodinami v Evropě na svátky.

Z Británie se domů nyní nedostanou ani Češi. Babišův kabinet přílety ze Spojeného království zakázal od pondělního poledne. Následky výskytu mutace koronaviru ale zahýbají i s plány občanů zemí, které hranice před Británií ještě nezavřely.

To je i případ Slováka Petera Ďuračky. Seznam Zprávám prozradil, že si už v listopadu koupil letenky, aby mohl strávit Vánoce doma na Slovensku.

V Anglii žije Ďuračka už patnáct let, momentálně na severovýchodě v malém městečku Beverley, kde pracuje jako kuchař v hotelu. Podobně jako v Česku i tam ale momentálně mohou restaurace a hospody fungovat pouze jako výdejní okénka, a tak neměl problém dostat na svátky volno a plánovat odlet za rodinou.

Jenže zpřísnění pravidel a s tím související nová opatření, která by po jeho příletu následovala, ho donutila plány přehodnotit. „Už nestačí negativní PCR test. Musel bych jít do pětidenní izolace, ve které by tím pádem skončili i moji rodiče a bratr. A po návratu do Anglie bych opět musel na 14 dní do izolace. Takže nakonec jsem došel k závěru, že svátky, které si chci užít v relativním pokoji, budu absolvovat opět v Británii,“ říká Peter Ďuračka.

Zároveň nastínil, jaká nálada nyní panuje v zemi poté, co tamější vláda informovala o nové mutaci koronaviru. Oznámení přišlo právě v době, kdy se lidé těšili na avizované vánoční uvolnění „Merry little xmass“, které mělo trvat od 23. do 28. prosince. „Vláda chtěla lidem v těchto dnech umožnit se vidět se svými nejbližšími, ale po pátečním oznámení o nové mutaci se akce omezila na jediný den. Pouze 25. prosince se mohou lidé opravdu jen na krátkou chvíli potkat v jedné domácnosti. S velkou dávkou opatrnosti,“ popsal nová opatření Peter Ďuračka.

Nekonečné kolony u Doveru

Dalším problémem je pozastavená nákladní doprava. Francouzi zastavili veškerou dopravu z Británie do Francie – vlaky, lety a lodní spojení i autodopravu – od pondělní půlnoci na 48 hodin. Nyní už ale podle listu The Financial Times řeší uvolnění opatření, které by se mohlo opírat o negativní PCR testy osob mířících z Británie.

Britský ministr dopravy Grant Shapps požádal veřejnost a zejména dopravce, aby do přístavů v hrabství Kent ani na další místa, odkud se dá zamířit do Francie, zatím necestovali.

Realita v Doveru, nejrušnějším přístavním městě Evropy (měřeno na počet pasažérů), je ale velmi výmluvná. Na dálnici M20 vedoucí k městu stojí dlouhé kolony nákladních vozů, které měly namířeno právě do Francie a zbytku Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Pondělní kolony na dálnici M20.

Situace ale nebyla v „britské bráně do Evropy“ růžová ani předtím: kvůli brexitové nejistotě byl v Doveru přetlak nákladních vozů už dříve například kvůli tomu, že se britské obchody zásobují trvanlivými potravinami. A to aby předešly očekávaným výpadkům dodávek kvůli pravděpodobnému odchodu Velké Británie z Evropské unie bez obchodní dohody. To samé platí pro britské firmy, které se potřebovaly předzásobit součástkami, náhradními díly a hotovými výrobky.

Barnier: „Respektujeme svrchovanost Británie, očekáváme totéž“

O budoucích, zejména obchodních vztazích Spojeného království s evropským blokem pořád není jasno. Vyjednavačské týmy opět přetáhly další, už poněkolikáté nastavovaný finální termín, kdy měl být návrh obchodní dohody buď hotový, nebo nadobro smetený ze stolu.

I v pondělí se po nedělních neúspěšných jednáních sešel hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier se svým britským protějškem Davidem Frostem. Nedělní „deadline“ byl přitom podle některých stěžejní. Evropský parlament podle BBC upozornil, že rozhovory měly skončit právě tehdy, aby zbyl ještě nějaký čas na ratifikaci potenciální dohody.

Naděje na dosažení konsenzu ohledně její podoby ale rychle slábnou. Podle vládního zdroje, na nějž se odvolává BBC, by musela ze strany Bruselu přijít velmi výrazná otočka, aby bylo úspěšné dokončení rozhovorů vůbec možné.

Podle Barniera jsou jednání v klíčovém bodě. Jakákoliv dohoda podle něj ale musí být „spravedlivá, vyvážená a reciproční“. „Respektujeme svrchovanost Velké Británie a očekáváme totéž. Evropská unie i Británie musí mít právo stanovit si vlastní zákony a mít své vody pod kontrolou. A my bychom měli být schopni jednat, když jsou ve hře naše zájmy,“ napsal Barnier v neděli na Twitter.

Nyní se ale zdá, že Britové vztahy s Evropskou unií rozvážou bez obchodní dohody – v cestě k jejímu dosažení stále stojí několik překážek, například nový režim citlivé otázky rybolovu. V případě krachu rozhovorů by Británie v novém roce obchodovala s EU podle pravidel Světové obchodní organizace. To by do hry přineslo nové prvky, zejména cla a tarify, jejichž dopad nejen na britský obchod, ale i každodenní život by byl velmi citelný. Brexit bez obchodní dohody by ale nesmírně zabolel i členské státy EU, včetně Česka.

Reklama

Doporučované