Hlavní obsah

Zbraň proti blbé náladě z koronaviru existuje

Foto: Seznam.cz

Index ekonomické důvěry se měří v 28 zemích EU. Česko je nyní třetím nejpesimističtějším státem Unie.

Reklama

Od listopadu se může nálada podnikatelů a spotřebitelů pouze zlepšovat. Vyplývá to z šetření Eurostatu, který zjistil, že Česko mělo třetí nejnižší index ekonomické důvěry z osmadvaceti zemí EU, hned po Maltě a Polsku.

Článek

Míra ekonomického pesimismu při tzv. druhé vlně koronaviru odpovídá tomu, jak úspěšný byl během podzimu boj s pandemií a jak veřejnost překvapila vládní omezení ekonomického života.

Data Eurostatu potvrzují, že do Česka se pandemie covidu-19 vrátila s nečekanou silou. Od počátku listopadu však oslabuje a zákazy ekonomických aktivit se uvolňují od čtvrtka. Češi mají proto hned dva důvody, proč náladu změnit.

V dubnu a květnu se během lockdownu snížil index popisující náladu manažerů i spotřebitelů ve většině evropských zemí na hodnotu 60-65, těsně pod úroveň z ekonomické krize na počátku roku 2009. Index ukazuje rozdíl mezi těmi, kteří v nejbližších měsících očekávají zlepšení ekonomických poměrů, a lidmi, kteří se připravují na těžké časy. Index na úrovni 100 říká, že optimistů je zhruba stejně jako pesimistů.

V Česku se jarní „blbá nálada“ udržela ještě v červnu, v letních měsících se ovšem začala prudce zlepšovat a českých optimistů bylo víc než v průměrné zemi Evropy. Češi však patří vedle Slovinců a půlmilionového národa Malťanů k těm, které tzv. druhá vlna zasáhla nejvíc. Nálada se zhoršila tak prudce, že index Eurostatu poklesl pod hodnotu 75, na úroveň Polska a Bulharska, jejichž vlády a zdravotnické systémy mají s koronavirem trvale největší potíže.

Přinejmenším během listopadu platilo, že mnohé jiné vlády druhou vlnu zvládají, anebo aspoň dokážou v populaci vzbudit tento dojem. Nejméně skeptiků se proto najde v zemích, které důsledně uplatňují stejnou strategii a umožňují tak místním podnikatelům i běžným občanům, aby dokázali do určité míry plánovat. Přitom nezáleží na tom, jakou cestu zvolili. Mezi státy s nejmenší mírou ekonomických obav se tak dostaly Švédsko a Litva, země s nejmírnějším omezením veřejného života, stejně jako Lucembursko, kde se testuje nejvíc v Evropě, anebo Německo a Řecko s důsledně prosazovanými karanténními předpisy. Pozitivní nálada se však může zhoršit, pokud si v některé zemi, například ve Slovinsku, lidé uvědomí, že vláda přes veškerou snahu nemá chorobu pod kontrolou.

Zbraň na blbou náladu: vánoční scénář

Z podkladů Eurostatu se dají odvodit nástroje, jak tuzemskou náladu vylepšit. Proti jarní vlně skepse se zlepšila stejně jako jinde v Evropě nálada tuzemských spotřebitelů. Na rozdíl od většiny ostatních zemí se však nezlepšily poměry ve stavebnictví, a s větší skepsí než dříve hledí do budoucnosti spotřebitelé. V tom mají k Čechům blízko pouze Estonci a Řekové.

Tuzemskou náladu proto může zvednout vyšší míra investic a věrohodný scénář, jak bez rizika oslavit Vánoce.

Reklama

Doporučované