Hlavní obsah

Co všechno se ve čtvrtek změní

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda rozhodla o tom, že Česko přejde ve čtvrtek do třetího stupně opatření PES. S omezeními se tak budou moci od čtvrtka otevřít obchody, služby i restaurace. Přinášíme přehled toho, co bude v Česku platit.

Článek

Index protiepidemického systému PES zůstal i v neděli sedmý den v řadě na 57 bodech ze sta, a to vládě umožnilo rozhodnout o přechodu ze čtvrtého na třetí stupeň epidemické pohotovosti. Zmírněná opatření budou v Česku platit od čtvrtka.

Otevření obchodů

Všechny obchody a nákupní centra se budou moci znovu otevřít. Bude platit omezení plochy na zákazníka - tedy jeden zákazník na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Děti do 15 let by se neměly do počtu zákazníků započítávat. Lidé budou muset zároveň dodržovat dvoumetrové odstupy.

Od čtvrtka také pro obchody s oděvy platí to, že zkoušené oděvy ani obuv nebudou muset držet 24 hodin v izolaci. Přesun na třetí stupeň také pro všechny obchodníky znamená, že se ruší dosavadní nedělní zákaz prodeje. Stejně tak se mohou konat i venkovní vánoční trhy.

Otevření stravovacích zařízení

Doposud mohly restaurace občerstvení prodávat jen přes výdejní okénka, a to maximálně do 23:00. Od čtvrtka mohou stravovací zařízení znovu otevřít od 06:00 do 22:00. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Podniky budou smět naplnit kapacitu na 50 procent.

V nákupních centrech se budou moci otevřít stravovací zóny, restaurace v nich budou smět vydávat jídlo přes okénko pouze s sebou. Zůstanou uzavřené dětské koutky.

Otevření služeb

Všechny služby budou moci ve čtvrtek obnovit provoz. Personál bude muset používat roušku či respirátor. Vláda nenařídila dvojitou ochranu obličeje, tedy současné použití štítu, na což si stěžovali například kadeřníci.

Ve službách stejně jako v dalších provozech bude platit omezení jeden klient na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Děti do 15 let by se podle vlády neměly do počtu zákazníků započítávat.

Konec omezení pohybu

Od čtvrtka se ruší omezení volného pohybu v nočních hodinách. Od čtvrtka se může venku scházet až 50 lidí místo současných šesti. Skončí také zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech, naopak povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejných místech zůstala.

Rozvolnění neplatí pro školy

Čtvrteční rozvolnění se nebude týkat škol. Ministerstvo školství tento týden oznámilo, že školy budou od pondělí fungovat v režimu podle současného čtvrtého stupně protiepidemického systému.

Částečné otevření muzeí

Od čtvrtka se budou moci v Česku po šesti týdnech zčásti otevřít muzea a galerie. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného mohou galerie a muzea otevřít z jedné čtvrtiny své kapacity.

Ve třetím stupni se také mohou otevřít knihovny, které zatím mohly fungovat pouze na principu výdejního okénka. Opět ale platí: jeden zákazník na 15 metrů čtverečních.

Podle systému PES by se mohly také otevřít některé památky, musí je ale navštěvovat skupiny maximálně do deseti lidí. Kina a divadla zůstávají stále zavřená.

Otevření fitness center

Od čtvrtka budou v provozu také fitness centra a posilovny. Budou fungovat ve stejném režimu, jaký je nastavený v obchodech – tedy jeden člověk na patnáct metrů čtverečních. „Skupinové fitness lekce budou v režimu 9+1,“ uvedl ministr Havlíček. Všichni sportovci budou muset mít ve vnitřních prostorách nasazenou roušku. Výjimku budou mít pouze profesionální sportovci, kteří jsou pravidelně testovaní.

Ski areály

O režimu zimních středisek ještě vláda definitivně nerozhodla. „Současně pracuje skupina Ministerstva průmyslu a obchodu se sportovními agenturami a Ministerstvem zdravotnictví se službami, které provozují skiareály. A na konci příštího týdne, doufám, budou mít k dispozici manuál zaměřený na lanovky - režim front pod lanovkami, půjčovny bot a tak dále. Manuál bude připraven a bude sledovat, jak se vyvíjí situace v Evropě, kde na to není jednotný názor,“ komentoval Havlíček.

Bohoslužby

Také režim bohoslužeb bude řízen podle pravidla 1:15, tedy jedna osoba na patnáct metrů čtverečních. „Bohoslužby jsou omezeny kapacitou kostela nebo jiného místa,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví.

Reklama

Doporučované