Hlavní obsah

Žďár nad Sázavou chce začít stavět malé byty pro ekonomicky slabé lidi

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Žďár nad Sázavou chce budovat malometrážní byty určené pro sociálně slabší obyvatele. Letos by měla začít stavba prvního domu se 17 byty, kde se bude platit podstatně nižší než komerční nájemné.

Článek

Domácností, které mají o toto bydlení zájem, jsou řádově desítky. „Už teď víme, že počet zájemců bude výrazně převyšovat počet těch 17 bytů v první etapě,“ uvedla místostarostka Romana Bělohlávková (za KDU-ČSL). Místo pro stavbu má město v Sázavské ulici. „Předpokládaná doba realizace, to znamená od prvního kopnutí až po to, kdy se lidé budou moci stěhovat, je maximálně do tří let,“ řekla místostarostka.

Město předpokládá, že na stavbu sežene dotace. Použít na ni podle Bělohlávkové chce také polovinu ze 17 milionů korun, které má uložené ve svém fondu bydlení. Radnice už také připravuje pravidla pro přidělování těchto sociálních bytů.

„Samozřejmě nám bude záležet na tom, aby tyto byty dostávali ti, kteří je potřebují, a ne ti, kteří by to například chápali jako určitou spekulaci,“ uvedla Bělohlávková. Nájemní smlouva bude na dva roky a podle aktuální situace domácnosti ji bude možné opakovaně prodlužovat.

Tyto byty by podle místostarostky mohly pomoci třeba rodinám, které sdílejí byt s prarodiči, samoživitelkám s dětmi, seniorům i mladým lidem. „Budeme se snažit, aby alespoň dva byty byly bezbariérové, to znamená, byty, které by mohly využít osoby se zdravotním postižením,“ uvedla.

Žďár nad Sázavou s 21 tisíci obyvateli podle dřívějších údajů spravuje okolo 550 bytů, včetně domů s pečovatelskou službou. Městu dřív patřilo podstatně víc bytů, ale před lety velkou část privatizovalo.

Reklama

Doporučované