Hlavní obsah

Žďár nad Sázavou nabízí mladým zubařům potřetí dotace, letos i zvýhodněný nájem bytu

Foto: Pixabay

Ilustrační snímek.

Reklama

Žďárská radnice se letos potřetí pokusí získat nové zubaře pomocí dotací. Od města mohou tito lékaři dostat i bezúročnou půjčku nebo služební byt se zvýhodněným nájemným.

Článek

Díky městské podpoře už v minulých dvou letech přišli do Žďáru nad Sázavou tři zubní lékaři, situace ale pořád není dobrá. Ve městě téměř s 21 tisíci obyvateli teď podle místostarostky Romany Bělohlávkové (za KDU-ČSL) funguje 18 lékařů, z nichž šest je v důchodovém věku. V programu na podporu stomatologických služeb radnice nabízí novým zájemcům o otevření nebo převzetí ordinace celkem 600 tisíc korun. Do určité míry tak supluje roli státu, který tuto péči zajistit nezvládá, uvedla Bělohlávková

Vedení města se letos rozhodlo vyhlásit dotační program se stejnými podmínkami jako v minulých letech, i když je to pro něj rok finančně napjatý a musí hledat úspory, uvedla Bělohlávková. Žďárská radnice chce získat především stomatology ve věku do 35 let, kteří mají uzavřené smlouvy s největšími zdravotními pojišťovnami a budou v ordinaci každý den. Jeden zájemce může od města dostat dotaci 300 tisíc korun i bezúročnou půjčku do jednoho milionu korun. V městské poliklinice si může pronajmout opravenou zubní ordinaci. Město je připravené poskytnout i byt.

Jeden třípokojový rekonstruovaný byt bude připraven do pololetí, druhý do konce roku. Mladým stomatologům se je Žďár nad Sázavou chystá nabídnout se zvýhodněným nájemným. „Dotační titul zafungoval, nicméně nesmíme usnout na vavřínech,“ řekl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město). Podotkl, že podobně láká zubaře řada dalších měst. Nabídka bytu by podle něj měla být dalším impulzem k tomu, aby mladí stomatologové, kteří například mají vazbu k regionu, uvažovali o umístění své ordinace ve Žďáru nad Sázavou.

Reklama

Doporučované