Hlavní obsah

Žďárský Korespondance bude mít i svá on-line představení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pořadatelé letošního ročníku festivalu současného tance Korespondance připravili i variantu pro případ, že by se akce nemohla kvůli koronaviru uskutečnit.

Článek

„Předtočená vystoupení nabídnou on-line, i když budou mít lidé možnost osobního setkání s tanečními špičkami,“ řekla mluvčí festivalu Michaela Kessler. Ve Žďáru nad Sázavou se festival uskuteční od 14. do 16. srpna, termín je posunutý z července.

Epidemiologická situace letos nedovolila účast zahraničních interpretů, ani místních seniorů, kteří v minulých letech pod vedením profesionálních lektorů nacvičovali jedno z festivalových vystoupení. Celý letošní program je tak postavený na českých umělcích. „Udělali jsme to tak ze dvou důvodů. Jednak nebylo vůbec jisté, jak bude vypadat situace na hranicích, jednak se celoročně zabýváme i podporou umělců, takže jsme měli jasné informace o tom, že umělci prostě potřebují práci, potřebují vystupovat,“ řekla mluvčí.

Pořadatelé se jistili i tím, že představení předtočili pro případ, že by se festival konat nemohl. „Teď je plán takový, že zatímco poběží naživo festival na zámku, tak současně budeme vysílat předtočená představení, festival bude duální,“ řekla mluvčí. Je to podle ní vstřícný krok pro ty, kteří se bojí mezi větší množství lidí nebo nechtějí cestovat.

Regulovat návštěvníky na povolených 1000 lidí do venkovním prostoru budou pořadatelé pomocí rezervace. Spustí ji 11. srpna, před tím si budou muset zájemci koupit on-line festivalový pas.

Festival podle pořadatelů nabídne přehlídku nejzajímavějších představení posledních sezon. „Zajímavá je třeba Eliška Brtnická, což je novocirkusová umělkyně, která bude vystupovat s představením na hrazdě. S hrazdou pracuje velmi neotřelým způsobem, zároveň do nového cirkusu přináší poetiku. Nebo bude vystupovat Jan Bárta s představením Pitch, což je představení pohybového divadla,“ řekl mluvčí. Mezi účinkujícími bude také performerka Markéta Stránska přibližující život s handicapem.

Festival se nejprve představí 11. srpna v Praze, následující víkend se přesune do areálu zámku ve Žďáru nad Sázavou, kde se koná od roku 2003. Podrobné informace je možné najít na webu.

Reklama

Doporučované