Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák: Od prezidenta Zemana žádnou medaili nečekám

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Rozhovor se Zdeňkem Svěrákem vedl Jiří Kubík v kulisách hry Švestka (video: Tomáš Dusil, Lukáš Roganský).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Seznam zveřejňuje plné znění nahrávky rozhovoru s hercem, spisovatelem a dramatikem Zdeňkem Svěrákem, který vznikl přímo na jevišti Divadla Járy Cimrmana.

Článek

Zdeněk Svěrák prožil letošní rok ve znamení dvou kulatých výročí. V březnu oslavil svoje osmdesátiny, v září pak slavilo jeho divadlo padesáté výročí zrození českého génia Járy Cimrmana.

V rozhovoru pro Seznam, jehož celý záznam právě zveřejňujeme, dostal i otázku, jak by se mu líbilo zakončit tak významný rok získáním medaile od prezidenta Miloše Zemana. Zdeňka Svěráka dotaz očividně zaskočil. S Milošem Zemanem se totiž v době prezidentské kampaně dostali do sporu. „Ne, od prezidenta medaili nečekám. Ani po medailích nějak netoužím,“ řekl s úsměvem Svěrák. Mimochodem, prezident bude medaile a řády udělovat už za dva týdny, v pátek 28. října.

Zdeněk Svěrák se s Milošem Zemanem střetli v jedné z posledních televizních debat v rámci prezidentské kampaně v lednu 2013, kdy se Svěrák jako podporovatel Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga obrátil na Zemana s dotazem, proč je takovým vyznavačem stylu „účel světí prostředky“. Zeman se na něj obořil se slovy, že pokud by byl skutečnou osobností, tak by se takhle ptát nemohl.

Pohled do zákulisí rozhovoru pro Seznam:

Svěráka tento velmi osobní Zemanův výpad zaskočil a dodnes na to nerad vzpomíná: „Dost mě to vycuclo a dost dlouho jsem se z toho vzpamatovával,“ říká v rozhovoru. V příští prezidentské kampani se už tolik angažovat nechce: „Už jsem zase o pět let starší a moje zkušenost ukázala, že to mému organismu a mé duši nedělá dobře.“

Spolupodepsal takzvanou Kroměřížskou výzvu, která si dala za cíl najít nejvhodnějšího Zemanova protikandidáta do příští volby, a mrzí jej, že textař a spisovatel Michal Horáček se od výzvy distancoval. „On to odmítá a chce jít jenom sám za sebe. Tak uvidíme, kudy se to bude ubírat.“

Zdeněk Svěrák v rozhovoru mluví o úspěšných hrách Divadla Járy Cimrmana i o uvadající paměti herců, vzpomíná na Ladislava Smoljaka a vypráví, proč v právě natáčeném filmu svého syna Jana Po strništi bos odmítl hrát roli zlého a protivného dědka.

Reklama

Související témata:

Doporučované