Hlavní obsah

Zdravotní škola v Ústí pro učitele pořádala kurzy na počítači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Přes 1000 žáků vyšší odborné a střední školy zdravotnické v Ústí nad Labem se od pondělí vrátilo k distanční výuce z domova.

Článek

Budoucí zdravotníci ale mohou do školy docházet na praktické předměty. Zatím se koronavirus na škole objevil ve dvou třídách a u jedné učitelky. Jednotlivé třídy se v prostorách zařízení nepotkávají. „Kvůli distanční výuce absolvovali učitelé kurzy na počítačích,“ řekl zástupce školy pro všeobecné vzdělávací předměty Jaromír Němec.

Dálkovou výuku nařídila krajská hygienická stanice od pondělí na 14 dní na všech středních školách v Ústeckém kraji. Studenti mohou do školy docházet pouze na praktické předměty.

Na jaře byly školy zavřené na několik měsíců. Učitelé nečekali, že třídy plné studentů vymění za monitor a klávesnici. „Mysleli jsme, že to bude na 14 dní,“ uvedla Stanislava Bobková, zástupkyně střední školy pro technické obory. Vedení se proto rozhodlo své zaměstnance proškolit. „Uspořádali jsme několik kurzů, které vedli naši učitelé výpočetní techniky,“ uvedl Němec a doplnil, že se konalo zhruba 12 přednášek.

Kvůli tomu, že součástí běžné výuky nejsou webové kamery, musela jich škola ze svého rozpočtu zhruba 20 dokoupit. „Co se týká vybavenosti žáků, tak jsme jim zapůjčili, kdo byl potřebný, notebooky. Týkalo se to asi pěti nebo šesti žáků střední školy,“ řekl Němec.

Vyučující se studenty probírají látku z minulého roku, a to zejména praktickou část, kterou na jaře zameškali. „Myslím si, že to ještě nedohnali, ale že se hodně snažíme, aby to nějakým způsobem dohnat šlo,“ řekla vyučující Jana Janová. Studentka druhého ročníku oboru diplomovaný farmaceutický asistent uvedla, že oproti jaru se výuka i její organizace výrazně zlepšily. „Učitelé s námi víc komunikují a pravidelně nám zasílají materiály, které potřebujeme k výuce,“ uvedla studentka.

Škola přijala opatření ve dvou třídách, kde se nákaza objevila. „My jsme žáky nechali doma s tím, že místo praktického vyučování se probere teorie distančně a potom se víc času bude věnovat tomu praktickému vyučování,“ uvedl Němec. Dodal, že ochranných prostředků má škola i vzhledem k momentální absenci žáků dostatek.

Reklama

Doporučované