Hlavní obsah

Zdravotníkům Domažlické nemocnice vařil Národní tým kuchařů a cukrářů

Ilustrační foto.

Reklama

Tři stovky porcí speciálního tříchodového menu uvařili dnes pro zdravotníky Domažlické nemocnice i pro pacienty, kteří nemají předepsanou dietu, kuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů.

Článek

„Od časného rána spolu s týmem nemocniční kuchyně připravili jako poděkování zdravotníkům za jejich nasazení při koronavirové pandemii hříbkový krém s krutony a bylinkovým olejem, králíka na hořčici se šťouchanými bramborami a tvarohový štrúdl s rozinkami, vanilkovou omáčkou a mandlemi,“ řekl manažer týmu Tomáš Popp.

„Bylo nás tam šest a vařilo se nám náramně. Začínali jsme asi v 5:30, pomáhal nám celý tým kuchyně Domažlické nemocnice. Pro nás není 300 porcí úplně extrémní počet, ale na soutěžích vaříme běžně tak sto porcí,“ řekl. Podobné poděkování a společné vaření s kolektivem nemocniční kuchyně by chtěli kuchaři a cukráři z národního týmu zopakovat ještě v červnu ve Stodské nemocnici.

Kromě vaření reprezentanti své jídlo i podávali strávníkům. Zdravotníci si obměnu běžného jídelníčku pochvalovali. „Chutnalo jim to moc, ale ono se tady vaří výborně. Domažlická nemocnice je vyhlášená tím, že se v ní dobře vaří,“ řekl Popp.

Pro členy české reprezentace kuchařů a cukrářů to bylo první setkání téměř po roce, kdy se kvůli pandemii zastavily mezinárodní kuchařské soutěže a akce. „Jako tým jsme se prakticky neviděli od loňského června, kdy jsme měli poslední společnou akci. Mnozí z nás, i když se všemožně snažíme být aktivní a pracovat, tak jsme toho za poslední měsíce navařili podstatně méně než rok dva zpátky. Jednotliví členové byli zasaženi tím, jak jim zavírali restaurace. Někdo vařil do výdejového okénka, někdo ne. Někteří teď reálně vařili poprvé po půl roce,“ doplnil Popp. Národní tým kuchařů a cukrářů ČR tvoří 12 lidí.

Kromě zaměstnanců a pacientů odebírá jídla z nemocniční kuchyně také Centrum sociálních služeb Domažlice. Denně v kuchyni uvaří kolem 360 porcí obědů. „Nevaří pro své klienty, kteří si najdou jejich kuchyni na základě jejich stylu. Vaří pro lidi s různými chutěmi, různými preferencemi surovin, pro malé i velké jedlíky a jejich pokrmy musí splňovat určité kalorické normy a samozřejmě mají svůj rozpočet. Při tom všem se snaží, aby strava byla pestrá, zdravá, aby pracovali s kvalitními surovinami a každý den chuťově oslovili co nejvíce svých strávníků,“ ocenil práci nemocničních kuchařů Popp.

Domažlická nemocnice se specializovala na péči o covidové pacienty od konce února téměř do konce dubna. Postupně transformovala většinu lůžkových stanic na covidové, čímž získala lůžka až pro 127 těchto pacientů. Během poslední vlny koronavirové pandemie léčila téměř 400 pacientů s covidem-19.

Reklama

Doporučované