Hlavní obsah

Zdražování poplatků za hudbu odmítám, říká ministr kultury. Ceny mají vzrůst skokově

 

Reklama

Zvýšení poplatků za reprodukovanou hudbu až o polovinu neodpovídá realitě, myslí si ministr kultury Daniel Herman. Bude se snažit, aby se příští rok skokově nezdražovalo.

Článek

„Osobně se domnívám, že by poplatky měly odpovídat reálným parametrům. A zdá se mi, že toto skokové navýšení jim neodpovídá,” řekl Herman v rozhovoru pro Seznam.

Plán Ochranného svazu autorského zvednout příští rok poplatky k hudbě až o padesát procent vyvolal letos v létě poprask hlavně mezi starosty obcí, kteří mají obavy o své kulturní akce. Zdražování oznámila i agentura Dilia, která vybírá poplatky za rozhlas a televizi v restauracích, a to o čtvrtinu.

Ministr kultury se k případu zatím téměř nevyjadřoval, ačkoli autorská práva spadají pod jeho úřad a Poslanecká sněmovna právě projednává jeho novelu autorského zákona. Ta má právě byznys kolem poplatků regulovat.

Foto: STAN

Proti dramatickému zdražení poplatků za hudbu se v září protestovalo před sídlem OSA.

Nyní popsal, že se mu nezamlouvá praxe, kdy si autorské svazy mohou ceny diktovat neomezeně. „Nechceme, aby bylo možné skokové zdražování, jak si kolektivní správce usmyslí. Protože je třeba respektovat určité reálné hladiny, které by neměly být likvidační,” dodal Herman.

Zároveň potvrdil, že ve Sněmovně podpoří pozměňovací návrhy, které k jeho zákonu připravil předseda opozičních Starostů Petr Gazdík. Ten navrhuje, aby autorské svazy mohly zdražovat maximálně o trojnásobek inflace za poslední tři roky. „Návrhy pana místopředsedy mi připadají rozumné. Zastropování ve výši trojnásobku inflace se zdá být reálné,” dodal ministr.

Herman se domnívá, že stát by měl do smluvních vztahů zasahovat co nejméně, zároveň se ale obává, aby příliš velké poplatky za reprodukovanou hudbu nezlikvidovaly kulturní akce v menších obcích.

Větší pravomoci antimonopolního úřadu

„Například u nás v Suché Lozi pořádají hasiči zábavu a platí za to zhruba čtyři a půl tisíce. Když se to takto výrazně navýší, tak už se jim to vůbec nevyplatí dělat,” vysvětluje zastánce zastropování Gazdík. S ministrem se shodli i na tom, aby v budoucnu posílila role antimonopolního úřadu. Právě na něj by se podle plánu měli obracet živnostníci, kterým se nezdají vyměřené platby.

„Podpořím svým hlasem, aby se zdražení příští rok neodehrálo. Ale konkrétní podobu ukáže až diskuse ve Sněmovně,” uvedl Herman. Ani jeho podpora ale nemusí znamenat, že zákon projde přes poslance. Zastropování totiž zamítl sněmovní školský výbor. A to i kvůli tomu, že Herman na výbor nepřišel a jeho zastupující náměstkyně návrh označila za málo projednaný.

Ochrannému svazu autorskému, který zastupuje majitele autorských práv k hudebním dílům, loni vzrostly příjmy na 915 milionů korun. Byla to nejvyšší částka za dobu existence této organizace.

Reklama

Doporučované