Hlavní obsah

Že by Babiš zůstal za dveřmi? To nehrozí, říká znalec Bruselu

Foto: Evropská unie/Evropská rada

Český premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Premiéra Andreje Babiše (ANO) budou v Bruselu dál brát jako zástupce České republiky a ani výsledky auditu o jeho údajném střetu zájmů na tom nic nezmění, říká v rozhovoru pro Seznam analytik Eric Maurice, ředitel bruselské kanceláře předního francouzského think-tanku Nadace Roberta Schumana.

Článek

Evropská rada je společnost lídrů, kteří zastupují své země a nezasahují do vnitřních záležitostí ostatních. Postavení Babiše se nijak dramaticky nezmění, dokud nevyužije svou situaci k ovlivňování nebo blokování práce Evropské rady (což je jiná instituce než Rada ministrů). Členem rady zůstal navzdory nařčením kolem okolností smrti Daphne Caruanové Galiziové (maltský premiér) i Joseph Muscat nebo Silvio Berlusconi, když byl italským premiérem.

Kompromituje ten audit nějak premiéra?

Samozřejmě že se na něj bude nahlížet jinak, obzvlášť kvůli obviněním týkajícím se unijních peněz. Pokud se jeho diplomaté a ministři budou dál účastnit schůzek, aniž by přitom ohrožovali práci EU, což obvykle dělají, nemělo by to pozici Česka v Unii ovlivnit. Babiš nikdy nebyl klíčovým hráčem a bude jen jedním z vícero lídrů bez vlivu.

Je ve hře možnost, že by musel Babiš během některých jednání Evropské rady zůstat za dveřmi?

Ne, taková možnost ve hře není.

Pokud se potvrdí, že je audit pro premiéra nepříznivý, měla by Česká republika eventuálně zvážit možnost vysílat na jednání Evropské rady místo Babiše třeba prezidenta nebo vicepremiéra?

Ne. Pokud se lídr nemůže účastnit, může být zastoupen pouze lídrem jiné země. Evropská rada je jen pro hlavy států nebo vlád.

Mohl by Babišův případ znamenat, že se český premiér blíží pozici „enfant terrible”, tedy maďarského premiéra Viktora Orbána či jeho polského kolegy Mateusze Morawieckého?

Tam by se mohl posunout, pokud by využil politiku EU na odvracení domácích problémů a obviňoval ze svých potíží Unii. Je ale pragmatický, bez jasné vize EU, k žádné otázce nikdy nezaujal rozhodné stanovisko.

Reklama

Doporučované