Hlavní obsah

Ze stejné skupiny jako Novičok. Co se ví o látkách, které otrávily Navalného

Foto: Profimedia.cz

Předák ruské opozice Alexej Navalnyj.

Reklama

V těle Alexeje Navalného byly laboratorními testy zjištěny stopy po otravě látkou ze skupiny inhibitorů cholinesterázy. Do skupiny patří neblaze známé látky jako Novičok, sarin či VX. Jak inhibitory fungují a čím mohl být otráven?

Článek

„Klinické nálezy nasvědčují intoxikaci látkou ze skupiny inhibitorů cholinesterázy. Konkrétní látka ještě není známa,“ uvedla v pondělí ke stavu Navalného berlínská klinika Charité, kam byl ruský opozičník převezen z nemocnice v Omsku.

Podle expertů určí konkrétní látku další rozbory, inhibitory cholinesterázy jsou ale veřejnosti dobře známy. V březnu roku 2018 jimi byl v Británii otráven bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal a jeho dcera. Jednou z látek, která se k nim řadí, je totiž i Novičok.

Co jsou inhibitory cholinesterázy?

Cholinesteráza je enzym, který se podílí na normálním a nezbytném rozkladu některých neurotransmiterů, jmenovitě především acetylcholinu. Ten je klíčový pro fungování a zdraví mozku, zodpovídá totiž jako zbytek neurotransmiterů za přenos signálů.

Inhibitory cholinesterázy pak působení tohoto enzymu narušují, což může mít dvojí účinek. Například u pacientů s demencí mohou inhibitory zvýšit komunikaci mezi nervovými buňkami, čímž dochází ke zlepšení stavu.

Narušují ale také nervový přenos, čímž dochází ke ztrátě vědomí, svalovým křečím, poruše dýchání, slinění, bolesti hlavy, zvracení nebo halucinacím. Pokud se svaly zahltí acetylcholinem, dochází u daného člověka k jejich ochromení a následnému selhání tělesných orgánů. V závažných případech vede paralýza k upadnutí do kómatu nebo smrti.

Jaké látky k nim patří?

Látky, které se řadí do skupiny inhibitorů cholinesterázy, tedy mohou mít jak lékařské využití, tak toxické účinky. Používají se do některých druhů pesticidů, nejčastěji se proto inhibitory cholinesterázy otráví omylem zemědělci. Původně byly vyvinuty i pro vojenské účely jako nervově paralytické látky.

Patří mezi ně například insekticidy jako karbofuran nebo malaoxon, dále nervově paralytické látky jako sarin, Novičok, VX, soman či tabun nebo některé hadí jedy.

Jedinec se může otrávit několika způsoby, nemusí jed pozřít pouze orálně. Inhibitory mohou být také vdechnuty nebo do organismu proniknou přes kůži. V závislosti na typu otravy je pak rozdílná doba vstřebání. Jed se do těla dostane nejrychleji při vdechnutí.

Otravě lze v některých případech předejít rychlou aplikací protilátky, například atropinu. I tak ale často dojde k poškození nervové soustavy.

Skripal, Kim Čong-nam a tisíce Kurdů

Ve spojitosti s Ruskem je pravděpodobně nejznámější látkou Novičok. Ta paralyzuje svaly včetně srdce a dýchacího svalstva. Neschopnost ovládat dýchání vede k záchvatu a případné smrti člověka. Do těla se dostane vstřebáním skrze kůži nebo vdechnutím.

V některých případech byly jeho účinky popsány jako fatálnější než u jiných bojových plynů, jako je sarin nebo VX. Novičok vyvinul Sovětský svaz na konci studené války, čímž se vyhnul mezinárodní smlouvě, která nezahrnovala nově vytvořené paralytické látky.

Jed VX neboli venomous agent X zase proslul díky vraždě bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Kim Čong-nam byl zavražděn na letišti v Malajsii. Toxikologické testy posléze prokázaly přítomnost látky na Kimově obličeji. Šlo o akci severokorejské tajné služby. Smrtící látka je bezbarvá a bez zápachu. OSN ji řadí ke zbraním hromadného ničení, protože smrt způsobí v řádu několika minut.

Sarin je zase známý díky množství, které stačí k zabití dospělého člověka. Zabíjí i kapička velikosti špendlíku. V roce 2012 ho použil syrský režim při útoku na předměstí Damašku, v roce 1988 zase režim iráckého diktátora Saddáma Husajna k zabití tisíců Kurdů ve městě Halabdža. Jed vyvinuli vědci v nacistickém Německu. Ochromuje dýchací centrum centrálního nervového systému, ke smrti tedy dochází udušením.

Karbofuran, který se řadí k pesticidům, je pro své jedovaté účinky zakázaný. Přesto dochází k jeho použití, na což nejčastěji doplatí psy a jiná zvířata, je ale smrtelný i pro člověka. Co se týče hadích jedů, na výběr je velké množství. Jedovou žlázu má více než 80 procent všech hadů a z více než 3500 druhů hadů je přibližně 375 považováno za nebezpečné pro člověka.

Konkrétní látka, kterou byl Navalnyj otráven, bude nejspíš známa během několika následujících dní.

Reklama

Doporučované