Hlavní obsah

Železničáři letos na jižní Moravě opraví budovy za 100 milionů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Správa železnic letos plánuje v Jihomoravském kraji zahájit nebo dokončit opravy sedmi výpravních budov za více než 100 milionů korun.

Článek

Do konce března má být hotovo například v Hrušovanech nad Jevišovkou – Šanově na Znojemsku, kde dělníci dodělávají fasády se zdobnými prvky a uvnitř vzniká nové zázemí pro cestující. Rekonstrukce vyjde na 33,5 milionu korun, řekla ČTK mluvčí železničářů Radka Pistoriusová. Další velká oprava čeká budovu ve stanici Sokolnice–Telnice na Brněnsku.

Starosta Šanova Petr Škarek rekonstrukci vítá. „Vlak pořád využívá spoustu lidí a myslím, že by se železniční doprava neměla utlumit, ale právě naopak. Před budovou vznikne také nový autobusový terminál a my navážeme svými investicemi do vodovodu a odkanalizování. Řešíme také projekt na novou lávku přes kolejiště. Pro cestující je teď nádraží sice trochu limitující, ale stojí za to se zakousnout a pak bude oblast opravdu pěkná,“ uvedl Škarek.

V květnu počítají železničáři s dokončením budovy v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku. „Už je hotová oprava obvodového pláště, střechy, oken a dveří. Pokračuje výmalba a oprava podlah a omítek. Náklady činí 19,9 milionu korun. V červenci by pak měla skončit oprava ve Vracově na Hodonínsku za 6,6 milionu korun a v srpnu ve Vyškově na Moravě za devět milionů korun,“ uvedla Pistoriusová.

V květnu plánuje Správa železnic zahájit rekonstrukci výpravní budovy Sokolnice–Telnice. Objekt bude mít nové dveře, okna, fasádu či prostor pro občerstvení a WC pro imobilní. Celkové investiční náklady činí 33 milionů korun, hotovo má být v polovině příštího roku.

Prostory si ponechají historický ráz i po modernizaci, což ocenil starosta Telnice František Kroutil. „Žádali jsme o opravu asi před pěti lety, protože budova hyzdí celou čtvrť, je vlhká, s opadanou omítkou a sem tam rozbitým oknem. Konečně jsme se dočkali a doufám, že po opravě bude budova připomínat původní podobu starobylejšího vzhledu,“ řekl starosta.

Také v Telnici obec práce železničářů využila k připojení svých investic a do začátku prázdnin vznikne u nádraží nové parkoviště pro 42 aut a stání pro kola. „Dosud tam v podstatě parkovací místa nejsou. Už jsme vysoutěžili zakázku za 4,6 milionu bez daně a v pátek předáváme staveniště zhotoviteli. Nedaleko jsme také vysadili nový park s 200 stromy a celou oblast jsme pojmenovali Nádražní čtvrť. Chceme, aby se propojila obec a odlehlejší nádraží,“ dodal Kroutil.

Správa železnic opraví také budovy v Novosedlech a Šakvicích, kde železničáři předpokládají zahájení prací ve 3. čtvrtletí letošního roku. Dělníci pracují také v budově brněnského hlavního nádraží, které vlastní České dráhy. Do konce letošního roku by měli být hotoví v levém křídle.

Reklama

Doporučované