Hlavní obsah

Kosovo nepatří do NATO, řekl Zeman při návštěvě Chorvatska. Pak varoval před uprchlíky z Turecka

Miloš Zeman na návštěvě v Chorvatsku.

 

Reklama

Český prezident to uvedl při návštěvě Chorvatska, kde se sešel s prezidentkou země Kolindou Grabarovou Kitarovičovou.

Článek

Prezident Miloš Zeman dnes při návštěvě Chorvatska mimo jiné uvedl, že Česko podporuje šíření euroatlantické integrace na západním Balkánu, nicméně si myslí, že v ní není místo pro Kosovo. Dal také najevo nesouhlas s takzvanou vícerychlostní Evropskou unií. Podle chorvatské televize HRT to řekl na tiskové konferenci po setkání s chorvatskou prezidentkou Kolindou Grabarovou Kitarovičovou.

Šéfka chorvatského státu vyzdvihla velmi dobré politické vztahy obou zemí, ale chtěla by, aby se rozšířily do řady oblastí. Od konzultací kolem evropských politik, okolo spolupráce v rámci Evropské unie a evropského projektu i v rámci NATO, avšak i pokud jde o dvoustrannou spolupráci. Ta se podle ní týká především ekonomiky a ekonomické kooperace.

Chorvatsko je otevřené českým investicím, řekla v této souvislosti Kitarovičová. Více potenciálu vidí také v podnikatelských aktivitách chorvatských firem v Česku a českých v Chorvatsku.

Zeman podle tamní televize se svou chorvatskou kolegyní souhlasil, že je třeba zvýšit investice. Kromě turistiky podle něj Češi plánují investice také v bankovním a energetickém sektoru.

Kitarovičová zdůraznila rovněž zájem Chorvatska o spolupráci s visegrádskou skupinou, kterou vedle Česka tvoří Slovensko, Polsko a Maďarsko. „Byla bych ráda, kdybychom jednu z příštích schůzek této iniciativy uspořádali v Chorvatsku za účasti prezidentů těchto států, ale i našich sousedů ze Slovinska a Rakouska," citovala HRT prezidentku.

Zeman k tomu poznamenal, že Chorvatsko může být této iniciativě velmi užitečné díky svým zkušenostem s migrační krizí. V souvislosti s tím vyjádřil znepokojení nad tím, že by turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mohl splnit svou hrozbu a pustit do Evropy tři miliony uprchlíků.

Kosovo zabránilo srbskému vlaku, aby vjel na jeho území.Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované