Hlavní obsah

Zeman: Kvůli covidu zkrachují jen neschopní. Kritizují mě „blbečci“

Foto: CNN Prima NEWS

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Česko podle prezidenta Miloše Zemana nevydrží druhé uzavření ekonomiky.

Článek

Prezident Miloš Zeman je přesvědčen, že k dalšímu lockdownu republiky už nedojde. Uvedl to v rozhovoru pro deník MF Dnes. V pátek přitom premiér Andrej Babiš řekl, že pokud se čísla nakažených nezlepší, jiná cesta než lockdown není.

Ačkoli prezident vyloučil zavedení lockdownu, jsou podle něj potřeba drakonická opatření, protože země je ve válce.

Podle Zemana dojde k omezení aktivit, které nemají souvislost s ekonomikou. Mezi to počítá i provozovatele volnočasových aktivit, jejichž byznys už vláda omezila. „Ježíšmarjá. Člověče, nevím, jestli jste někdy studoval vysokou ekonomickou školu a koho jste měl za profesora, ale představa, že ekonomický růst souvisí s posilovnami, je poněkud iracionální,“ řekl v rozhovoru.

Dodal, že když se Praze zavřou noční kluby, bude „pražská smetánka sedět, číst knihy a zvyšovat tím svou beztak nízkou vzdělanostní úroveň“.

Za podobné výroky už Zemana dříve kritizovali lidé na sociálních sítích. Prezident kritiky v rozhovoru nazval „internetovými blbečky“, jejichž názorů si může vážit pouze další blbeček.

Zkrachují neschopní podnikatelé

Prezident dále dodal, že ruku pro pomoc natahují i podniky, které by zkrachovaly i nebýt koronaviru. „Jsem zastáncem toho, čemu se říká COVID III. To znamená dlouhodobé, státem garantované úvěry s nízkou úrokovou sazbou a odloženou dobou splatnosti. A když podnikatelé nedokážou tento úvěr využít a zkrachují, nu, tak se pročistí trh. Protože jejich firma, když tuto pomoc nedokázala využít, je zřejmě neschopná, nebo jsou přesněji řečeno neschopní ti podnikatelé,“ řekl prezident.

Zeman dodal, že dosavadní náměstek ministra vnitra Petr Mlsna je  velice vhodným kandidátem na předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Mlsna by měl ve funkci nahradit končícího Petra Rafaje.

Kancelář prezidenta republiky také připravuje materiál, který se týká ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. Bude argumentací, proč prezident Miloš Zeman nechce Koudelku povýšit do hodnosti generála.

„Jak jste si možná všimli, tak v Kanceláři prezidenta republiky začal pracovat pan Jiří Rom, bývalý šéf analytiky BIS. A já panu premiérovi při naší nejbližší večeři předám materiál, který se týká pana Koudelky. Myslím si, že každé rozhodnutí se má argumentovat, a tento materiál bude argumentací,“ řekl Zeman listu.

Reklama

Doporučované