Hlavní obsah

Zeman kvůli zácpám v Praze vyplísnil Hřiba. Ten v tom vidí předvolební kampaň

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman je přesvědčen, že primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) nezvládá řídit dopravu v hlavním městě a měl by odstoupit. Primátor výzvu k rezignaci vnímá jako zapojení prezidenta do předvolební kampaně

Článek

V hlavním městě zůstává stále uzavřeno kvůli rekonstrukcím několik důležitých dopravních spojnic. Třeba nábřeží Edvarda Beneše nebo Koněvova ulice v Praze 3. Podle prezidenta Miloše Zemana jde pro řidiče v hlavním městě o tak závažnou komplikaci, že se k němu musí vyjádřit i hlava státu.

„Důsledkem naprosto amatérského přístupu k plánování a dohledu nad opravami pražských silnic, či dokonce zcela záměrného diletantství směřovaného vůči pražským i mimopražským řidičům, je hlavní město naprosto dopravně paralyzované, což již zdaleka není jen tématem pražským, ale vzhledem k významu metropole i tématem celonárodním,“ uvedl Zeman v dopise, který uveřejnila na svých internetových stránkách Kancelář prezidenta republiky.

Podle něj jde o tak závažné pochybení, že primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vyzval ke zvážení vyhlášení stavu nebezpečí kvůli současné kritické dopravní situaci a následné rezignaci.

„Současná dopravní situace je tak kritická, že v konečném důsledku zasahuje i vámi propagovanou MHD – například v ulici Zenklova, kde kvůli okolním uzavírkám stojí jak auta, tak tramvaje, či nově v ulici Veselská, kde pro změnu stojí autobusy dopravující do Prahy lidi z širokého okolí,“ dodal v otevřeném dopise Zeman.

Hřib: Prezident se zapojil do předvolební kampaně

Vedení Prahy kritizují za zářijové uzavírky řidiči i političtí oponenti. Podle Alexandry Udženije (ODS) je za tím snaha ukázat, že řidiči jsou nepřátelé města. Pražské političce se nelíbil ani příspěvek Hřibova poradce na sociálních sítích. Na něj v otevřeném dopise naráží i Zeman.

Hřib ale rozporuje slova Udženije i Zemana.

"My silnice v Praze opravujeme proto, že jsme je převzali v neutěšeném stavu po předchozím vedení magistrátu pod vlajkou ANO… Zásadních oprav je proto letos víc než dříve. Všechny opravy jsou maximálně koordinované k tomu určeným koordinátorem, vysvětluje primátor Prahy.

Zemanovu výzvu k rezignaci odmítá a vidí za nimi prezidentovu snahu vstoupit do předvolební kampaně.

„Za poslední roky, co si pamatuji, pan prezident o Pražany neprojevil žádný zájem. V rámci svých výjezdů za občany se Praze vyhýbal a ani nikdy nenavštívil ve své funkci magistrát. Výzvu k rezignaci tak vnímám jako pouhé zapojení pana prezidenta do předvolební kampaně a doufám, že si jej pan Babiš i vykáže ve své kampani, která už dávno přesáhla hranice slušnosti i vkusu,“ říká k tomu Hřib.

„Když už ale nejvíc ze všeho záleží prezidentovi naší země na stavu silnic, předpokládám, že zítra pan prezident vyzve k rezignaci i ministra dopravy. Vždyť i na D1 jsou kvůli opravám uzavírky a zácpy,“ vrací úder Hřib.

Podle současného vedení Prahy zanechaly minulé vlády hlavního města dluh na opravách ve výši 30 miliard korun, který je nutné teď dohnat. Prahu tak do konce roku čeká ještě minimálně 16 významných dopravních omezení. Opravovat se bude na Karlovarské ulici, K Žižkovu či Tupolevově a Veselské v Letňanech. V Hostivaři začne výstavba záchytného parkoviště P+R. Pokračovat budou také další opravy nejen silnic, ale i tramvajových kolejí.

- Článek jsme aktualizovali o vyjádření primátora Prahy Zdeňka Hřiba

Reklama

Doporučované