Hlavní obsah

Zeman není Cimrman ani génius, říká Svěrák. A co radí Drahošovi před finálovou debatou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

„Kdybych byl student, chtěl bych, aby Jiří Drahoš byl můj třídní. Ale jelikož už nejsem student, chci, aby byl můj prezident,“ říká Zdeněk Svěrák.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Zdeněk Svěrák se v prezidentské volbě staví za Jiřího Drahoše. Ve Výzvě mluví o tom, jak tím štve část příznivců Divadla Járy Cimrmana a proč si přesto nemůže pomoct.

Článek

„Vždycky, když se tahle země dostane na křižovatku, tak moje svědomí je hlodavec. A já pak musím něco udělat,“ vysvětluje herec a spisovatel Zdeněk Svěrák, proč se i v letošní prezidentské volbě jasně staví na stranu jednoho z finalistů. Profesora Jiřího Drahoše podporoval už před prvním kolem volby a teď věří, že v sobotu porazí Miloše Zemana.

„Je toho tolik, čím mi vadí Miloš Zeman,“ říká Zdeněk Svěrák. „Vadí mi fascinace Putinem, postoj k němu jako prezidenta země, která byla okupována, postoj k člověku, jenž anektuje cizí území a poruší mezinárodní smlouvy. A má mu být odpuštěno jenom proto, že je to velmoc? To já nepřetrpím.“

„Ať lidé rozhodnou, jestli chtějí na Hradě Zemana a jeho partu“ 

Zdeněk Svěrák v rozhovoru vzpomíná i na revoluci 1989, kdy mu naopak Miloš Zeman imponoval a kdy si společně s Ladislavem Smoljakem přáli, aby takový člověk dostal vysokou politickou funkci.

Jak se v prezidentské volbě chovají umělci? Jaká rizika s sebou nese veřejná podpora konkrétního politika? K čemu jsou dobré televizní debaty kandidátů před volbami a jakou radu by dal Jiřímu Drahošovi před finálovým soubojem s Milošem Zemanem v České televizi?

I na tyto otázky odpovídá Zdeněk Svěrák ve Výzvě, jejíž záznam najdete ve videu nahoře.

V druhé části rozhovoru pak mluví o tom, jak dlouho bude fungovat Divadlo Járy Cimrmana a zda se naplnila jeho očekávání z filmu Po strništi bos, který společně se synem Janem uvedli před půl rokem do kin jako svůj poslední společný projekt.

Reklama

Doporučované