Hlavní obsah

Exkluzivně pro Seznam: Zeman o životě lidí vůbec nic neví. Od trojice Ovčáček, Mynář a Nejedlý mohu očekávat všechno, říká Drahoš

Miloš Zeman využívá strach lidí, říká v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Jiří Drahoš.

 

Reklama

„Neúčasti v debatě s prezidentem Zemanem na Nově nelituji. Předpokládám, že to byla nuda. Nemám pocit, že bych o něco přišel,“ říká Jiří Drahoš.

Článek

„Čekám, že se objeví další podpásové útoky. Někdy to vypadá, že místo pana prezidenta Zemana kandiduje jeho okolí. Na činnost spolupracovníků prezidenta Zemana bych si posvítil. Například mě šokovalo, že pan Nejedlý má diplomatický pas,“ říká Jiří Drahoš o okolí současného prezidenta Miloše Zemana a negativní kampani, která se s druhým kolem objevila.

Velkým tématem současné volby hlavy státu je i migrace. Podle Jiřího Drahoše řada politiků zneužívá strachu lidí k vlastním politickým účelům. „Chápu obavy, když lidé poslouchají strašení politiků, jako je pan Okamura, tak tomu začnou po chvíli věřit. Prezident má lidem říkat, že to zvládneme, když do toho půjdeme společně,“ dodává Drahoš. Povinné migrační kvóty podle něho nemají smysl a prezident by měl aktivní diplomacií řešit problém u evropských představitelů. Nikoliv v Číně a Rusku.

Na rozhovor jsme zvali i současného prezidenta Miloše Zemana. Prezident naše pozvání nepřijal.

Považuje Jiří Drahoš svůj podpis pod Výzvu vědců z roku 2015 za chybu? Straší čeští politici občany migrací? Jak se připravuje na televizní souboje s prezidentem? Šel by raději na Pochod pro rodinu, nebo na Prague Pride? Podívejte se v úvodním rozhovoru.

Reklama

Doporučované