Hlavní obsah

Zeman odvolal diplomata Borůvku, práci ho stála agresivní manželka i bílý prášek

Prezident vyhověl návrhu vlády a podepsal odvolání Karla Borůvky, dosavadního českého velvyslance ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. Na zastupitelském úřadu už nepůsobí, před pár dny ho odtud šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek stáhl. Stalo se tak po sérii kontroverzních výroků, kterých se dopustila Borůvkova manželka Alena.

Reklama

Článek

Alena Borůvková na sociálních sítích útočila na zaměstnance ministerstva, novináře a úředníky.

Nebyl to však jediný důvod, proč Borůvka padl. Seznam Zprávy pátraly minulý týden po skutečných důvodech diplomatových potíží. Hrál v nich roli i bílý prášek, který se objevil na Ministerstvu zahraničních věcí právě z velvyslanectví v Bernu.

Připomeňte si ve videu z minulého týdne hlavní zjištění redakce Seznam Zprávy:

Velvyslanec Karel Borůvka: Co jej stálo kariéru?

Borůvka s kritikou chování své ženy, což ho stálo místo, nesouhlasí. A už dříve řekl, že se hodlá odvolání bránit.

„Samozřejmě uznávám, že i manželka reprezentuje svou zemi. A my tady ve Švýcarsku reprezentujeme republiku, dovolím si říct, velmi dobře. Co se týká její osobní nebo twitterové komunikace, to je její soukromá sféra a není to věc, která by tady ve Švýcarsku někoho zajímala,“ řekl Borůvka v rozhovoru pro Seznam.

Česká ambasáda ve švýcarském Bernu je zdánlivě klidnou a luxusní pracovní destinací, kterou diplomaté dostávají za odměnu. Velvyslanec a jeho lidé ale v alpské konfederaci mají velmi delikátní a náročný úkol. Udržování vřelých vztahů se švýcarskými úřady je totiž klíčové pro řadu byznysových a také kriminálních kauz.

Švýcarské banky a nadace dlouhodobě sloužily k ukrývání majetku a k jeho dohledávání potřebují čeští vyšetřovatelé často součinnost diplomatického sboru.

Aktuálně se podle informací Seznamu intenzivně v tichosti vyjednává o tom, jestli se Česká republika dostane k podílu na zabaveném majetku českých uhlobaronů, kteří byli ve Švýcarsku zatím nepravomocně odsouzeni za tunelování Mostecké uhelné společnosti.

Na čem dál pracuje české velvyslanectví ve Švýcarsku?

Klíčové kauzy pro českého velvyslance ve Švýcarsku.

Reklama

Doporučované