Hlavní obsah

Zeman se snaží naštvat co nejvíc lidí. Je to prezident nihilista, říká spisovatel Kosatík

Pavel Kosatík v rozhovoru vysvětluje, který z prezidentských kandidátů ho nejvíc zaujal.

 

Reklama

Oblíbený spisovatel Pavel Kosatík mluvil ve Výzvě Jiřího Kubíka o tom, jak se na současné společnosti podepsal prezident Zeman, co můžou změnit lednové volby a jestli platí, že „politika je svinstvo“.

Článek

V seriálu České století Pavel Kosatík zmapoval novodobou historii od vzniku Československa v roce 1918 po jeho zánik v roce 1992. Nastal pak podle něj v posledním čtvrtstoletí historický mezník, který si budou pamatovat i naši potomci?

„Velké události se staly, ale není to tak, že by to lákalo Shakespeara,“ říká s nadsázkou Pavel Kosatík o všech politických kotrmelcích, které zažíváme v současnosti.

V rozhovoru mluví o tom, jestli je společnost opravdu tak zradikalizovaná, jak se často jeví z komentářů na sociálních sítích, proč podle něj prezident Zeman nabourává symboly demokracie a proč by o něm zatím nechtěl napsat knihu.

Během posledního měsíce naopak uvedl na knižní trh dvě nové knihy: komentovaný výběr stovky výroků a citátů prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a knižní rozhovor s dokumentaristkou Helenou Třeštíkovou. Právě zde někdejší „dvoutýdenní“ ministryně kultury cituje dnešního adepta na prezidenta, bývalého premiéra Mirka Topolánka: „Do smrti nezapomenu na jeho větu: Paní Třeštíková, když jsem před deseti lety nastupoval do politiky, věděl jsem, že je to svinstvo. Ale že je to svinstvo tak velký, to jsem netušil.“

Byl by Mirek Topolánek podle Pavla Kosatíka dobrý prezident? A jaké další knihy spisovatel chystá? Rozhovor sledujte ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Doporučované