Hlavní obsah

Zeman: Sobotka mě nemůže úkolovat, dokdy mám odvolat Babiše

Prezident Zeman se vyjádřil k návrhu odvolání ministra Babiše.

 

Reklama

Návrh na odvolání ministra financí je porušením koaliční smlouvy. Miloš Zeman to uvedl po dnešní schůzce s Andrejem Babišem. Podle premiéra Sobotky by ale měl prezident respektovat ústavu.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka už minulý týden poslal na Hrad návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše a šéfa hnutí ANO k 9. květnu. A to kvůli Babišovým kauzám, které se týkají údajného ovlivňování médií a neodvádění daní. Podle Miloše Zemana ale předseda vlády nemůže úkolovat prezidenta tím, dokdy má ministra odvolat.

Mluvčí vlády Martin Ayrer už dříve sdělil, že Sobotka Zemanovi předával demisi ministrů či návrh na jejich odvolání již sedmkrát a vždy s určitým datem konce daného člena vlády ve funkci.

Podle Zemana je ale návrh na odvolání v rozporu s koaliční smlouvou. Ta podmiňuje odvolání jakéhokoliv člena vlády souhlasem vedení jeho strany. K právoplatnému odvolání by proto bylo nutné vypovězení koaliční smlouvy.

Zemanovi také vadí, že mu premiér nepředložil návrh na nového ministra financí. Úřad by tak zůstal bez vedení, což je podle prezidenta krajně nezodpovědné.

Prezident dnes předsedu hnutí ANO přijal na jeho žádost.

Původně Hrad oznámil, že se dnes k návrhu na odvolání nebude vyjadřovat. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček tvrdil, že prezident bude chtít uklidnit situaci. Poté Zeman dnes odpoledne po jmenování nových generálů řekl politikům, že se do situace kolem návrhu na odvolání Babiše vloží po návratu z Číny, tedy po 18. květnu. Novinářům to řekl ministr vnitra Milan Chovanec.

Podle ústavních právníků však ústava nedává Zemanovi příliš možností Babiše neodvolat a měl by postupovat bez zbytečných odkladů, podle premiéra v řádu několika pracovních dnů.

„Pro prezidenta republiky je referenční normou ústava a na smyslu a znění ústavy se nic nezmění tím, že si někdo uzavře nebo neuzavře koaliční smlouvu libovolného obsahu. Jinými slovy, na prezidentu republiky i nadále spočívá povinnost odvolat člena vlády, pakliže mu to navrhne předseda vlády. A je na předsedovi vlády, aby zvážil, jaké politické náklady jsou s tím spojeny," řekl ČTK ústavní právník Jan Kysela.

Reklama

Doporučované