Hlavní obsah

Zemanovo „gesto dobré vůle", zváží jiné ocenění pro Bradyho. Ten už nemá zájem

 

Reklama

O možnosti, že by Jiří Brady dostal od prezidenta při vhodné příležitosti jiné ocenění, promluvil mluvčí Jiří Ovčáček.

Článek

Prezident Miloš Zeman zváží, že by Jiřího Bradyho, kvůli jehož ocenění 28. října se vede spor, ocenil při vhodné příležitosti. Je k tomu připraven jako ke gestu dobré vůle. Na tiskové konferenci to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Státní vyznamenání není podle Ovčáčka možné vynucovat žádnou kampaní.

Jiří Brady už v pondělí Seznamu naznačil, že o další vyznamenání z Hradu ztratil zájem.

„Já mám ještě tolik dalších nabídek na vyznamenání, třeba z olomoucké univerzity nebo na Klíč od města Prahy. Mně to vůbec nevadí, když nevolají a nic mi nenabídnou," řekl Brady.

Pro jedno uznání od státu si ale Brady přece jen půjde. Poslanecká sněmovna, která Bradyho navrhla prezidentovi na státní vyznamenání, ho pozvala na své čtvrteční slavnostní shromáždění. Při něm mu udělí medaili a pamětní list. Brady Seznamu potvrdil, že pozvání s manželkou přijali.

Konflikt začal minulý týden, kdy ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) obvinil Zemana z toho, že podmínil ocenění jeho příbuzného Bradyho tím, že se nesetká s tibetským vůdcem dalajlamou. Když se schůzka uskutečnila, Bradyho se Hrad rozhodl neocenit. Hrad to odmítá.

K udělení vyznamenání Zemana vyzvala řada čelných českých politiků. Část z nich kvůli kauze zvažuje, že se nezúčastní ceremoniálu na Pražském hradě 28. října.

Ovčáček dnes řekl, že státní vyznamenání nelze žádnou kampaní vynutit. Zeman je ale podle něj připraven zvážit, že Bradyho ocení při „vhodné příležitosti". Mluvčí naznačil, že by se tak případně mohlo stát při dalších řádových dnech. Zdůraznil, že Zeman ještě vyznamenání zváží. V pátek Brady oceněn nebude.

Reklama

Doporučované