Hlavní obsah

Zemanův sponzor vstoupil do firmy, které patřila vila kancléře Mynáře

Tomáš Hrdlička je nově členem dozorčí rady ve firmě Harengil. Video: Radek Nohl

 

Reklama

Známý podnikatel Tomáš Hrdlička letos přispěl na kampaň prezidenta Miloše Zemana. Loni byl na oslavě narozenin Vratislava Mynáře. A nyní je v dozorčí radě firmy, které patřila Mynářova prvorepubliková vila.

Článek

V příběhu strašnické vily hradního kancléře Vratislava Mynáře se objevilo další významné jméno.

Do společnosti Harengil, které dříve tento prvorepublikový dům patřil, vstoupil podnikatel Tomáš Hrdlička.

Muž, který roky patří mezi silné zákulisní hráče v pražské politice. Teprve až v poslední době začal odkrývat své podnikání, kdy se veřejně přihlásil k vlastnictví několika firem.

Společnost Harengil ještě nevlastní, je zatím jen členem dozorčí rady. Jeho manželka je pak členkou představenstva. „Nemůžeme se dohodnout na ceně,“ vysvětlil Seznamu Hrdlička, proč není vlastníkem firmy.

Hradní kancléř Vratislav Mynář stavěl bez povolení:

Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Harengil vilu, která dnes patří Mynářovi, vlastnil do ledna 2013. Tehdejší majitel ji pak za 5,1 milionu prodal pražskému advokátovi Vítu Širokému.

Firma v té době přitom měla v ruce dva roky starý znalecký posudek, podle něhož byla cena třípodlažní budovy se zahradou až 13 milionů korun.

Na konci roku 2014 pak dům koupil Vratislav Mynář. A jak je známo, Širokému zaplatil 5,5 milionu. Dodnes ale ve vile nebydlí, protože na dokončení stavby ještě nezískal od Prahy 10 dodatečné povolení. Takže nákladná rekonstrukce zatím není u konce.

Na dotaz, jestli Hrdlička hrál už nějakou roli v době, kdy ji Mynář kupoval, hradní kancléř neodpověděl.

„O mé vile se toho napsalo tolik, že už to další medializaci nepotřebuje,“ odmítl Mynář odpovídat na otázky, když se ho reportér Seznamu ptal na detaily ohledně jeho domu.

Hrdlička pak uvedl, že jméno hradního kancléře se v žádné kupní smlouvě s firmou Harengil neobjevuje. „Nevím, jak to bylo s Mynářem, ale myslím, že to bylo dříve, a navíc Harengil nikdy nic Mynářovi neprodával,“ sdělil.

Přispěl Zemanovi na kampaň

Podnikatel Hrdlička měl blízko k Hradu už v éře prezidenta Václava Klause. Podobná situace je i nyní, kdy je prezidentem Miloše Zeman. Třeba loni se Hrdlička objevil právě na oslavě padesátin Vratislava Mynáře. Letos přispěl částkou 440 tisíc na Zemanovu prezidentskou kampaň.

Když Mynář vilu před třemi a půl roky koupil, média tehdy popisovala, že ve firmě Harengil působí lidé s vazbou právě na Hrdličku. Šlo konkrétně o Radka Luňáka, od kterého Hrdlička v minulosti nakoupil pozemky.

Dodnes je v představenstvu Harengil Zdeněk Machálek. Ten rovněž figuruje v několika firmách, které buď přímo, nebo přes ještě jednu společnost vlastní Kupiano Investments. Předsedou její správní rady je pak dnes právě Tomáš Hrdlička.

Reklama

Doporučované