Hlavní obsah

Země BRICS se postavily za volný mezinárodní obchod

Obyvatelstvo států skupiny BRICS představuje zhruba třetinu světové populace. Video: Reuters

 

Reklama

Druhý den summitu zemí BRICS přinesl společnou deklaraci, ve které Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika odmítají zavádění nových cel a obchodní protekcionismus, kterým hrozí americký prezident Donald Trump.

Článek

Země uskupení BRICS podepsaly na summitu v Johannesburgu deklaraci, ve které se hlásí k mezinárodnímu obchodu podle pravidel Světové hospodářské organizace (WTO). Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika chtějí společně bojovat proti protekcionismu a zavádění cel, kterým hrozí americký prezident Donald Trump.

„Multilaterální obchodní systém čelí nebývalým výzvám. Zdůrazňujeme proto důležitost otevřené světové ekonomiky,“ píše se v prohlášení podepsaném pěti představiteli členských států BRICS na již desátém společném summitu. Dále se v něm zavazují, že posílí vzájemnou ekonomickou a bezpečnostní spolupráci a budou prosazovat multilateralismus a spravedlivější mezinárodní řád. Ostatní členy WTO vyzývají k respektování jejích pravidel.

Druhý den třídenního summitu, který se koná každoročně a letos jej hostí Jižní Afrika, si čínský prezident Si Ťin-pching, ruský prezident Vladimir Putin, indický premiér Naréndra Módí, brazilský prezident Michel Temer a hostitel, jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa, potřásli rukama a zapózovali pro společnou fotografii. Letošní setkání je první od doby, kdy Trump začal hrozit cly, a dal tak skupině BRICS nový impuls ke spolupráci, napsala agentura Reuters.

Si už ve středu řekl, že svět má volbu mezi spoluprací a konfrontací. Vůdce druhé největší ekonomiky světa vyzval ke společné akci globálních institucí, jako je OSN a WTO, proti protekcionismu a unilateralismu. Globální obchodní válka podle něj nebude mít vítěze.

Putin prosazoval intenzivnější vzájemný obchod v rámci BRICS a myšlenku otevřít regionální pobočky nové rozvojové banky pro země BRICS.

Obyvatelstvo států skupiny BRICS představuje zhruba třetinu světové populace a vytváří téměř čtvrtinu globálního hospodářského výkonu. Tématem letošních jednání, která budou pokračovat až do pátečního odpoledne, jsou vedle hospodářství i mírové mise OSN a zřízení společného výzkumného očkovacího střediska.

Reklama

Související témata:

Doporučované