Hlavní obsah

Zemřel Charlie Watts, bubeník skupiny Rolling Stones

Foto: Profimedia.cz

Bubeník skupiny Rolling Stones Charlie Watts.

Reklama

V Londýně dnes ve věku 80 let zemřel bubeník skupiny Rolling Stones Charlie Watts.

Článek

O smrti bubeníka Charlieho Wattse informovala agentura AFP s odvoláním na hudebníkova agenta Bernarda Dohertyho, podle kterého je Wattsův odchod ztrátou „jednoho z největších bubeníků své generace“.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme smrt našeho drahého Charlieho Wattse,“ citovala AFP z prohlášení Dohertyho. Hudebník zemřel podle prohlášení v poklidu v londýnské nemocnici obklopen rodinou.

„Charlie byl milovaným manželem, otcem a dědečkem a jako člen skupiny Rolling Stones také jedním z nejlepších bubeníků své generace. Prosíme o respektování soukromí jeho rodiny, členů kapely a blízkých přátel v této těžké době,“ stálo dále v prohlášení jedné z nejslavnějších rockových kapel historie.

Již na začátku srpna se objevovaly zprávy, že při nadcházejícím americkém turné Rolling Stones pravděpodobně nebude za bicí soupravou stálice rockové kapely Charlie Watts. Jeho mluvčí tehdy oznámil, že bubeník podstoupil nespecifikovaný lékařský zákrok a potřebuje čas na zotavení. „Charlie podstoupil úspěšnou operaci, ale lékaři si myslí, že potřebuje odpočinek,“ uvedl tehdy.

Sám 80letý bubeník podle agentury AP nechtěl, aby obavy o jeho zdravotní stav dál zdržovaly začátek turné. „Pro jednou můj timing nebyl úplně nejlepší,“ zavtipkoval Watts. „Tvrdě pracuju na tom, abych byl zase plně fit, ale dnes jsem se na základě doporučení expertů smířil s tím, že to nějaký čas potrvá,“ dodal.

V roce 2004 se Watts léčil v londýnské nemocnici z rakoviny krku. Z ní se zotavil po čtyřech měsících léčby včetně šesti týdnů intenzivní radioterapie.

Poctu Wattsovi vzdali lidé z celého hudebního světa, včetně jeho protějška z Beatles Ringo Starra.

Pro svět byl rockovou hvězdou. Watts však podle AP často říkal, že skutečná zkušenost se statutem milované hvězdy byla vyčerpávající a nepříjemná, a dokonce děsivá. „Dívky vás honí po ulici, křičí… strašné!… Nenáviděl jsem to,“ řekl v rozhovoru pro deník The Guardian. V jiném rozhovoru popsal život bubeníka jako „něco mezi sportovcem a totální nervovou troskou“.

Watts, v srdci milovník jazzu, pomohl The Rolling Stones stát se spolu s Beatles jednou z kapel, které v 60. letech přinesly rock'n'roll široké veřejnosti, a to zejména díky klasickým hitům jako (I Can't Get No) Satisfaction, Jumpin' Jack Flash, Get Off My Cloud, Sympathy for the Devil nebo Gimme Shelter, vzpomíná BBC.

Watts se narodil v roce 1941 a vyrůstal ve Wembley na severozápadě Londýna, později žil na předměstí Kingsbury. Jeho první hudební láskou byl americký jazz swingové éry, v té době navštěvoval uměleckou školu, po jejímž absolvování se stal grafikem a vedle toho hrál v místních kapelách.

Bubeník nebyl zakládajícím členem Rolling Stones, od ledna 1963, kdy se ke kapele přidal, ale nevynechal jediný koncert, píše časopis Rolling Stone. Byl posledním mužem, který se ke kapele připojil. The Rolling Stones dlouhé měsíce hledali stálého bubeníka a obávali se, že Watts je pro začínající uskupení příliš zkušený. Podle Keitha Richarse si kapela tak moc přála, aby se k ní Watts připojil, že zakládající členové snížili nároky, aby si mohli dovolit platit Wattsovi řádný plat.

Watts prý zpočátku věřil, že kapela bude mít štěstí, když vydrží rok. „Každá kapela, ve které jsem kdy byl, vydržela týden. Vždycky jsem si myslel, že The Rolling Stones vydrží týden, pak čtrnáct dní, a pak najednou je to třicet let,“ řekl Watts v minulosti.

Kromě zpěváka Micka Jaggera a kytaristy Keitha Richardse byl Watts jediným členem Rolling Stones, který se podílel na všech jejich studiových albech. Kromě toho koncertoval se svou vlastní skupinou Charlie Watts Quintet.

Poslední písní, kterou Watts s kapelou vydal, byl singl Living in a Ghost Town z roku 2020, který pocházel z připravovaného studiového alba.

Reklama

Související témata:

Doporučované