Hlavní obsah

Zemřel kapitán Thomas Moore. Válečný hrdina, který dojal svět, podlehl covidu

Foto: Profimedia.cz

Tom Moore loni na jaře.

Reklama

aktualizováno •

Válečný veterán sir Thomas Moore zemřel. Captainu Tomovi, kterému se loni na jaře podařilo vybrat pro britský zdravotnický systém NHS 33 milionů liber, bylo sto let.

Článek

Sir Thomas Moore, kterého díky jeho odhodlání vybrat peníze na charitu v době pandemie zná celý svět, podlehl onemocnění covid-19 v úterý navečer. V neděli byl kvůli těžšímu průběhu nemoci hospitalizován v nemocnici v Bedfordu.

Jeho dcery oznámily smrt Captaina Toma ve společném prohlášení. „S velkým smutkem oznamujeme smrt našeho drahého otce, kapitána a sira Toma Moorea. Jsme vděčné za to, že jsme s ním mohly být poslední hodiny jeho života. Hannah, jeho vnuk Benjie a Georgia byli u jeho lůžka, Lucy na FaceTimu. Hodiny jsme si povídali, vzpomínali na naše dětství i naši skvělou matku. Sdíleli jsme smích i slzy,“ uvedly Hannah Ingram-Mooreová a Lucy Teixeiraová.

„Poslední rok života našeho otce byl pozoruhodný. Omládl a zažil věci, o kterých mohl do té doby jen snít. Ačkoliv byl v mnoha srdcích jen chvíli, šlo o úžasného otce a dědečka. V našich srdcích zůstane napořád,“ dodaly Mooreovy dcery.

100× obešel zahradu, vybral 33 milionů liber

Na začátku loňského dubna se před svými stými narozeninami veterán z druhé světové války zařekl, že uspořádá charitativní sbírku na podporu britským zdravotníkům v době koronavirové pandemie. „To, co se teď děje, je velmi vážné a velmi rozsáhlé. Musíme ale také pamatovat na to, že se věci zlepší,“ řekl tehdy Moore.

Naplánoval si tedy charitativní pochod po své zahradě: desetkrát denně ušel pětadvacetimetrovou vzdálenost z jednoho konce zahrady k druhému. Do svých stých narozenin ji přešel právě stokrát. Nešlo jen o ledajaký pochod – Moore se od úrazu pohyboval jen s pomocí chodítka. U posledních deseti délek mu pak salutovali i příslušníci armády.

Na počátku akce si Captain Tom stanovil cíl 1000 liber, tedy zhruba 29 tisíc korun, což později posunul na půl milionu liber. Celkem se mu podařilo pro systém veřejného zdravotnictví NHS zkoušený koronavirovou pandemií vybrat o mnoho více, a to 33 milionů liber, v přepočtu více než 974 milionů korun.

Iniciativa Thomase Moorea pomohla zlepšit pracovní podmínky pro zdravotníky, kteří díky ní dosáhli na různé potravinové balíčky, poradenství či terapeutickou pomoc. Část peněz šla i na nákup elektronických zařízení, díky nimž mohli pacienti s covidem-19 zůstat v kontaktu s rodinou, pokud je blízcí nemohli navštívit.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. povýšila válečného veterána Moorea do rytířského stavu.

Miláček Britů i internetu

Sté narozeniny Moore oslavil s velkou pompou – nad jeho bydlištěm prolétla královská letka a v místní škole pro něj nachystali sbírku více než 125 tisíc papírových blahopřání k jubileu od příznivců. Dostalo se mu též různých poct a skrze video mu podle BBC popřál i britský premiér Boris Johnson, zatímco královna Alžběta II. zvolila formu papírového přání.

Z Captaina Toma se stala i hudební hvězda, když společně se zpěvákem Michaelem Ballem nahrál předělávku písně You'll Never Walk Alone. Na konci dubna s písničkou stanul na vrcholu hudebního žebříčku TOP 100 britské BBC. Singl, který Moore a Ball nazpívali se sborem zdravotníků, byl v dubnu podle britského serveru Sky News nejprodávanějším singlem roku 2020 celkově a veterán se stal prvním stoletým umělcem, který takového úspěchu dosáhl. Výtěžek ze skladby putoval taktéž na podporu britských zdravotníků. Moore napsal i autobiografii a pomohl zřídit nadaci.

V červenci loňského roku britská panovnice Alžběta II. povýšila válečného veterána a národního hrdinu do rytířského stavu. Aby významnou vladařskou povinnost stihla, vzdálila se dokonce o něco dříve ze svatby princezny Beatrice. A právě při rozmluvě s novým sirem prozradila i veřejnosti, že se princezna právě provdala.

Reklama

Související témata:

Doporučované