Hlavní obsah

Zemřel Ladislav Štaidl. Je mi to líto, kondoluje premiér

Foto: Profimedia.cz

Ladislav Štaidl.

Reklama

Ve věku 75 let zemřel skladatel Ladislav Štaidl. Podle médií se k jeho dlouhodobým zdravotním problémům přidaly i potíže spojené s nákazou covid-19.

Článek

Ladislav Štaidl byl kapelník, skladatel, textař a zpěvák. Mnoho let zároveň patřil mezi blízké spolupracovníky Karla Gotta. Složil například jeho známé písně Trezor, Ráno jedu dál nebo Kávu si osladím.

Na zprávu o Štaidlově úmrtí upozornil v neděli deník Blesk, podle jeho informací podlehl komplikacím spojeným s covidem-19.

Hudebník svou kariéru začínal v roce 1962 se skupinou Crazy Boys. Na podzim 1963 se společně s bratrem Jiřím spolupodíleli na činnosti klubu a kapele Olympic ve Spálené ulici, měli za sebou také práci v Karlínském kulturním kabaretu - přezdívaném Karkulka - vedeném Jiřím Brabcem.

V tomto roce začal Štaidl pracovat i pro divadlo Semafor, kde se seznámil s Karlem Gottem. Společně s ním a s bratrem Jiřím pak v roce 1965 založili Divadlo Apollo. V roce 1967 odjeli společně na půl roku do Las Vegas v USA.

Byl mimo jiné dlouholetým vedoucím Orchestru Ladislava Štaidla, kapely, která doprovázela Karla Gotta, také byl bývalým přítelem zpěvačky Ivety Bartošové, se kterou měl syna Artura.

Skladatel napsal hudbu k přibližně 80 televizním i celovečerním filmům a seriálům - například Hvězda padá vzhůru nebo Zkoušky z dospělosti. Zároveň je autorem asi 200 písní a textů, nejčastěji je psal pro Karla Gotta, Dalibora Jandu, Daru Rolins nebo Ivetu Bartošovou.

Mezi jeho nejznámější hity patří Mží ti do vlasů, Kávu si osladím, Jsou dny, kdy svítá o něco dřív, Málo mě znáš, Trezor, Sklípek, Odnauč se říkat ne či Ráno jedu dál.

Reklama

Doporučované