Hlavní obsah

Žena v čele Univerzity Karlovy: Prolomila jsem skleněný strop

Hostem Ptám se já byla nastupující rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Univerzita Karlova má nové vedení. Do rektorského křesla usedne lékařka Milena Králíčková, která na univerzitě slibuje změny. Jaké budou?

Nastupující rektorka a dosavadní prorektorka pro studijní záležitosti Univerzity Karlovy Milena Králíčkova byla hostem Ptám se já.

Senzaci způsobilo zvolení první ženy v historii do vedení nejstarší tuzemské univerzity. Dosavadní prorektorka pro studium Milena Králíčková porazila svého soupeře historika Michala Stehlíka a získala víc hlasů Akademického senátu než její předchůdci: Tomáš Zima a Václav Hampl.

„Já jsem v průběhu celé kampaně nechtěla akcentovat, že jsem žena. Vždycky jsme se snažili s profesorem Stehlíkem říkat, ať vyhraje ten lepší kandidát. Když jsem se ale dozvěděla, že jsem vyhrála, chtěla jsem zmínit, že to vidím jako prolomení skleného stropu pro všechny akademičky,“ vysvětlila Králíčková.

Nově zvolená rektorka hovoří o nutnosti vyrovnat příležitosti žen s těmi mužskými. Sama prý takovou nerovnost pocítila, když se ucházela o místo na gynekologicko-porodnické klinice. I proto chce prý rozšířit povědomí, že je třeba rovné příležitosti se vším všudy.

„Nejsem úplně příznivcem kvót, ale především těch opatření, která ženám pomáhají. Třeba podpora částečných úvazků, nebo dětských skupin,“ dodala s tím, že po poradě s odborníky, kteří se rovným příležitostem věnují, se možná rozhodne pro některé obory brát kvóty v potaz, sama jim ale příliš nefandí.

Historicky první rektorka Karlovy Univerzity také plánuje zavést institut ombudsmana pro studenty i zaměstnance. Jeho funkci by Králíčková ráda uvedla k životu do sto dnů od svého jmenování.

Králíčková, sama lékařka a vědkyně, chce mimo jiné také posílit odborné informování o znovu sílící pandemii covidu. V tomto směru hodlá povzbudit skutečné experty z různých oborů, aby to byli právě oni, kdo se na toto téma budou jménem vysoké školy vyjadřovat.

A jak vnímá vyjádření současného rektora UK Tomáše Zimy, který dopady pandemie v některých vyjádřeních zlehčoval nebo tvrdil, že by se mladí měli obejít bez očkování? „S postojem pana Zimy jsem nesouhlasila. Má právo na svůj názor, ale já byla vždy v souladu s vyjádřeními skupiny MeSES, kde se podíleli i vědci z UK, a to nejen lékaři,“ upřesnila žena, která Zimu ve funkci od února příštího roku vystřídá.

Králíčková navíc dodala, že si neumí představit, že by musela univerzita kvůli sílící pandemii znovu přejít na distanční výuku. „Zvláštně tam, kde je potřeba praxe. Třeba u lékařů, farmaceutů, učitelů, přírodovědců, chemiků…,“ vysvětlovala s tím, že takovým oborům by už praxe opravdu chyběla. Škola má ale podle ní manuál hybridní výuky připraven. Doufá ale, že ho nebude třeba využít.

Jak velkou výzvou je digitalizace a elektronizace Karlovy univerzity, kterou si nová rektorka vytyčila za jednu ze svých hlavních priorit? A jak těžké je překonat stín jejího předchůdce Tomáše Zimy, který zlehčoval dopady pandemie i důležitost očkování?

Pusťte si rozhovor v úvodním videu nebo audiu. Poslechnout si ho můžete také ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované