Hlavní obsah

Ženy na schůzích moc mluví, stěžoval si šéf japonského olympijského výboru

Foto: Profimedia.cz

Šéf japonského přípravného olympijského výboru Joširo Mori.

Reklama

Šéf výboru olympijských her v Tokiu Joširo Mori měl sexistické poznámky a vyvolal tak kontroverzi. Kritizoval ho za to i japonský premiér nebo francouzská europoslankyně.

Článek

„Ministerstvo školství po mně velmi důrazně chtělo, abychom ve vedení měli více žen. Jednání představenstva s mnoha ženami by se hrozně táhlo,“ komentoval plán na zvýšení počtu žen ve funkcích japonského organizačního olympijského výboru jeho šéf Joširo Mori. Podle něj ženy ve výboru „moc mluví“.

Ve čtvrtek už se za výrok omlouval, poté, co se na něj snesla kritika ze všech stran. „Výraz, který jsem pronesl, se neshoduje s duchem olympijských a paralympijských her,“ řekl třiaosmdesátiletý Mori, mimochodem expremiér Japonska. Dodal, že se omlouvá všem, kterých se připomínkou dotknul.

Aktuální premiér země Jošihide Suga v japonském parlamentu řekl, že Moriho poznámka byla „nepřijatelná“, ovšem odmítl ho přímo vyzvat k rezignaci. Tlak ale vzrostl především na sociálních sítích, kde se pod japonským výrazem, který znamená „Prosím, jděte do důchodu, Joširo Mori“, vyskytuje desetitisíce příspěvků.

Přidala se i francouzská europoslankyně Nathalie Loiseauová, která tweetla: „Ale ano, pane Mori, ženy umí být stručné. Lze vám například odpovědět pouze dvěma slovy: Buďte ticho.“

Přestože se Mori na tiskové konferenci za výrok omluvil, kontroverzi ještě přiživil odpovědí na otázku novináře, zda si opravdu myslí, že schůzky, kde jsou ženy, trvají déle. „Často to slýchám. V poslední době ženy moc neposlouchám, takže nevím,“ odpověděl Mori.

„Neuvědomuje si, že se chová sexisticky a nehodlá se měnit,“ komentuje chování šéfa olympijského výboru socioložka Kiriu Minašita pro agenturu Kyodo News.

Plán olympijského výboru, který Mori ověnčil sexistickými poznámkami, se inicioval především pro to, že ve vedení výboru je velmi málo žen. Z 25 vedoucích pozic pouze pět zastávají ženy. Japonsko obecně velmi zaostává v žebříčku genderové vyváženosti. Podle hodnocení Světového ekonomického fóra je země na 121. místě na světě.

Olympiáda v Tokiu je již tak pod velkým tlakem kvůli pandemii covidu-19. Hry se o rok posunuly, ale ani odklad nezaručil, že se za zhoršující se zdravotnické situace budou opravdu konat. S organizací mezinárodního svátku sportu si nejsou jistí ani samotní Japonci. Podle průzkumu agentury Kyodo News by bylo až 80 procent Japonců pro zrušení nebo další odklad.

Reklama

Doporučované