Hlavní obsah

Zhorší se situace? Neočkované pustí Rakousko ven jen v naléhavých případech

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zhoršení covidové situace přinese s sebou nová omezení a bude znamenat zavedení lockdownu pro neočkované, oznámil rakouský kancléř Alexander Schallenberg. Informovala o tom světová média.

Článek

Pokud se epidemická situace v zemi zhorší a počet nových případů bude nadále stoupat, Rakušané se budou muset smířit s novými restrikcemi, oznámila tamní vláda. Týkat by se měly ale lidí, kteří se ještě nenechali naočkovat proti nemoci covid-19. Nová pravidla pro neočkované by mohla začít platit jen v případě, kdy by došlo ke skokovému nárůstu hospitalizovaných pacientů a pacientů na jednotkách intenzivní péče.

Zpráva o možném zavedení nových omezení přišla poté, co se nově zvolený rakouský kancléř Alexander Schallenberg setkal s politiky a místními odborníky prodiskutoval rostoucí počet případů v zemi. „Pandemie ještě není ve zpětném zrcátku,“ uvedl v pátek večer. „Udělám vše pro to, abych zajistil, že zdravotní systém v této zemi nedosáhne svých limitů a nebude přetížen, protože máme příliš mnoho prokrastinátorů,“ citovala Schallenberga agentura Bloomberg.

Za poslední den rakouské úřady zaznamenaly 3582 nových případů a 13 úmrtí spojených s koronavirem. V minulém týdnu země oznámila 20 408 nových případů, čímž se sedmidenní průměr zvýšil na 228,5 na 100 tisíc obyvatel. O týden dříve to bylo 152,5.

Na jednotkách intenzivní péče v rakouských nemocnicích je v současné době 220 pacientů, vyplývá z aktuálních údajů. Pokud ale počet nakažených koronavirem na JIP dosáhne 500, což je 25 procent kapacity, do barů a restaurací budou smět pouze očkovaní, varoval kancléř. Pokud počet pacientů v kritickém stavu dosáhne hranice 600, pak neočkovaní Rakušané budou moci opustit své domovy pouze v naléhavých případech a ze specifických důvodů.

Situace v Německu

Epidemická situace se zhoršuje také v sousedním Německu. Za posledních 24 hodin bylo odhaleno 15 145 nových případů koronavirové nákazy. Před týdnem jich země registrovala 10 949. Průměrný počet nakažených nemocí covid-19 na 100 tisíc obyvatel za poslední týden poprvé od poloviny května stoupl na 100. Před týdnem takzvaná sedmidenní incidence činila 70,8 a o den dříve 95,1.

Podle aktuálních statistik v zemi, kde žije téměř devět milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo 791 226 lidí, z nichž 11 233 nemoci podlehlo. Rakousko aktuálně eviduje 62,6 procenta plně naočkované populace, asi 65,4 procenta dostalo první dávku vakcíny.

Reklama

Související témata:

Doporučované