Hlavní obsah

„Žijeme na hraně“. Provazochodci prošli ve výšce 60 metrů nad Staroměstským náměstím

Podívejte se, jak vypadá Staroměstské náměstí z pohledu provazochodce.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Odstartovala vzdělávací kampaň Žijeme na hraně, která chce zvýšit povědomí o rizicích špatně léčené cukrovky. První přechod nad pražským Staroměstským náměstí po provazochodeckém laně, tzv. slackline, uskutečnila šestice provazochodců ve výšce 60 metrů.

Článek

Startuje kampaň „Žijeme na hraně“, jež upozorňuje na nebezpečí špatně léčené cukrovky a na fakt, že mnoho Čechů o své nemoci neví - jedná se o více než 250 tisíc lidí, kteří o svém onemocnění nemají ani tušení. Optimálních hodnot hladiny cukru v krvi dosahuje pouze 40 procent pacientů s cukrovkou v ČR.

„Život s cukrovkou je vlastně neustálé balancování na hraně při snaze o udržení optimální hodnoty glykemie bez velkých výkyvů,“ říká edukátor Vlastimil Milata, prezident spolku Diaktiv Czech Republic. I proto dnes symbolicky v rámci odstartování kampaně prošli nad Staroměstským náměstím provazochodci na laně, které bylo umístěno ve výšce 60 metrů.

„Bohužel řada lidí s diabetem balancuje s velkými výkyvy mezi příliš vysokou a nízkou hladinou cukru. Mnozí si neuvědomují, že ačkoli je kolísající hladina cukru v dané chvíli nijak nebolí, riskují nedostatečnou kontrolou svého onemocnění závažné zdravotní problémy,“ dodal Milata.

Rozhovor s Vlastimilem Milatou a Terezií Pelikánovou z IKEMu si poslechněte ve videu:

Diabetik může všechno. Jen musí vědět kdy a kolik.Video: Barbora Kalátová

„Rizika hypoglykemie se pacienti samozřejmě obávají více, protože je to život ohrožující stav. Přitom ale dlouhodobě špatně kompenzovaný diabetes, jenž se vyznačuje kolísající hladinou cukru, zásadně zvyšuje rizika nevratných zdravotních komplikací, které se projeví v pozdějším věku, jako jsou infarkt myokardu nebo ztráta zraku,“ říká profesorka Terezie Pelikánová, přednostka Centra diabetologie IKEMu.

Reklama

Doporučované