Hlavní obsah

Žijeme tu z ruky do huby. Reportáž z obce, kde volili komunisty

Foto: Seznam Zprávy

„Malebné? To asi ano, ale tady mají lidé tolik práce, že si nějaké malebnosti moc nevšímají,“ říká pan Mertin, který do Všesulova jezdí z Prahy na chatu.

Reklama

Komunisté se poprvé od listopadu nedostali do Sněmovny. Své tradiční voliče, většinou v menších obcích o desítkách obyvatel, však stále mají.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Nebyla jsem volit. Mému muži se nechtělo. Teď mě to trochu mrzí,“ říká na autobusové zastávce paní důchodového věku. Nestihla ani dokouřit cigaretu a už přijíždí autobus, který tu co dvě hodiny míří do nedalekého Rakovníka. „Ono už to jede! Musím ten vajgl hodit do koše, tady to lidi házejí, ale já říkám - doma bys to také neodhodil, tak proč venku ano?“

Jsme ve Všesulově, malé obci, v níž podle posledních dat žije 138 obyvatel. V letošních volbách drží jeden prim - komunisté tu v přepočtu na procenta dosáhli svého nejlepšího výsledku. Volil je tu skoro každý čtvrtý, kdo minulý pátek a sobotu přišel do společenské místnosti v budově bývalého statku vhodit svůj hlas do volební urny.

„Tady je spoustu zarytých komunistů, i když letos ani někteří z nich volit nebyli,“ komentuje politickou situaci v obci Isabela Kružíková, která ve vsi provozuje „pivní okénko“. Hospoda ani samoobsluha ve Všesulově není, dřív tu býval obchod, hospoda i knihovna, všechno postupem času zavřelo. U paní Kružíkové je prakticky jediné místo, kde se obyvatelé mohou sejít u piva nebo v létě na zmrzlinu.

Foto: Seznam Zprávy

Zastávka ve Všesulově, která slouží i jako plakátová plocha.

„Ke mně ale Horňáci nechodí,“ říká paní Kružíková, která se sem z Prahy přestěhovala asi před dvaceti lety, sama volila koalici Spolu. Obec je podle ní rozdělená na horní a dolní část. Voliči komunistů podle ní často žijí právě „tam nahoře“.

„Nahoře“ ve Všesulově znamená na kopci. Je tu několik domů, pár z nich po rekonstrukci, většina z nich ale s omlácenou omítkou. „Nevolil jsem. Nenašel jsem stranu, kterou bych volil. Ale není mi to jedno. Asi bych to hodil komunistům nebo ANO,“ říká Martin Bucek, který na kopci u svého domu odklízí nepořádek ze zahrady. Po chvilce, kdy reportérku přesvědčuje, že o politice nic neví, říká, že jsou pro něj důležité sociální jistoty. O tom, co mu přinese pravděpodobná vláda bez levicových stran, nepřemýšlí.

Za peníze navíc bych koupil pračku

Hnutí ANO, které v obci nad komunisty o pár hlasů zvítězilo, volil Jiří Liprt. „Tak já se vám přiznám, volil jsem Babiše,“ odpovídá nesměle na dotaz reportérky. „Ale že už asi nebude premiér? To slyším prvně od vás,“ dodává pan Liprt, který shrabává listí u chátrajícího obecního úřadu a odváží ho malým traktůrkem. Babiš podle něj mluví jinak než „ti ostatní“ a má velké zkušenosti.

„Říkal jsem si, že když přidal (Babiš) důchodcům, třeba přidá i nám,“ vysvětluje svoje důvody. Pan Liprt je zaměstnanec obce a pobírá minimální mzdu. „Za peníze navíc bych domů koupil pračku. A takové ty věci, co vám doma pomůžou, jako je robot do kuchyně. Žijeme, jak se říká, z ruky do huby,“ dodává.

Tady ve Všesulově je právě krásné podzimní dopoledne, klid ale rozbíjí hlavní silnice, která vede jako tepna skrz obci. Každou chvíli projíždí kamion nebo auto, díky rovince i velkou rychlostí. Když neprojíždí nákladní auto, slyšet tu je jen občasný štěkot psů nebo kdákání slepic. Kostel, který tvoří obecní dominantu, je mimo provoz, přilehlý hřbitov ale v perfektním stavu, včetně čerstvých květin. Po cestě ke kostelu postává jen pán, který v obci rozváží obědy starším lidem, a sbírá si do igelitového sáčku zbytky špendlíků ze stromu.

Foto: Seznam Zprávy

Pan Liprt odklízí spadané listí u obecního úřadu.

„Tady jsou všichni zalezlí,“ říká šedesátník a odjíždí pryč. Má pravdu, narazit tu na člověka je skoro nemožné. I přes tipy na „lidi, co se budou o politice rádi bavit“, nikdo neodpovídá na zvonek ani na volání do okna. Nakonec se se Seznam Zprávami odmítá bavit i starosta obce Tomáš Nytra.

KSČM ve volbách

KSČM získala v parlamentních volbách 193 817 hlasů, což jsou přibližně obyvatelé dvou krajských měst. Nejúspěšnější byli na Vysočině a v Jihočeském kraji. Nikde však nepřekročili pětiprocentní hranici ke vstupu do Sněmovny a v dalším volebním období nebudou mít své zástupce v dolní komoře parlamentu.

Lidé tu nemají na rozhazování

Na druhém místě úspěšnosti komunistů v českých obcích se ve volbách „umístily“ jihočeské Horní Němčice. I tady ale zvítězilo hnutí ANO, ovšem pouze o jeden hlas před KSČM. Vesnice o podobné velikosti jako Všesulov se nachází nedaleko Jindřichova Hradce.

„V obci máme spoustu bývalých členů strany,“ komentuje volební výsledek starosta Horních Němčic Lukáš Jíleček. Z přibližně sedmdesátky obyvatel je tu asi 25 lidí důchodového věku. Devět z nich vhodilo svůj hlas komunistům. „Nějak se ale nemůžu dopočítat. Vypadá to, že se někdo z voličů ANO vrátil zase ke komunistům,“ přemýšlí starosta Jíleček s tím, že „všichni v obci o sobě vědí, koho volí nebo jaké straně fandí“.

Žádné třenice to ale podle Lukáše Jílečka nezpůsobuje: „Myslím, že lidé ani moc nečtou programy stran, stačí jim, že jim někdo přidá peníze“. Většina obyvatel Horních Němčic podle starosty nemá peníze na rozhazování. Někteří jsou podle něj i rádi, pokud vyjdou s důchodem z měsíce na měsíc.

„Jsou ale neskutečně skromní. Sám je obdivuji, že s tím málem, co mají, vystačí. Mají ještě svoje zahrádky, slepice, neplatí nájmy, většinou bydlí ve svém,“ popisuje obyvatele „své“ obce Jíleček. Dodává ale, že se setkává s komentáři, že „za komunistů se měli lépe“.

Reklama

Doporučované