Hlavní obsah

Zisk českých bank v loňském roce rostl. Dokonce se vyšplhal na rekordní číslo

Na výsledcích se podepsala solidní poptávka po úvěrech.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2018 stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o devět procent na 82,1 miliardy korun. To je nejvíce v historii. Vyplývá to z předběžných dat, která zveřejnila Česká národní banka.

Článek

Zisk z finanční a provozní činnosti bank stoupl loni meziročně o 11 miliard na 190,2 miliardy korun. Úrokové výnosy se jim zvýšily o 32,5 miliardy na 179,2 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 1,5 miliardy na 46,1 miliardy korun.

Bankám zůstáváme věrni, i když nejsme úplně spokojeni, ukázal průzkum

Mimořádně konzervativní Češi. S bankami jsou spokojení, neradi je mění, ukázal průzkum

„Na výsledcích se podepsala solidní poptávka po úvěrech. Tu táhl nahoru zejména rekordní zájem o hypotéky, jejichž objem kulminoval těsně před říjnovým zavedením opatření centrální banky,“ řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Vyšší sazby se podle něj promítly do atraktivnějšího úročení úložek tuzemských finančních domů u České národní banky. Roli sehrálo také rozpouštění opravných položek, které se promítlo do nižších nákladů rizika, dodal.

Jedné z největších bank České spořitelně loni vzrostl čistý zisk meziročně o 5,1 procenta na 15,4 miliardy Kč. Výsledek ovlivnily hlavně výrazně rostoucí úrokové výnosy a stabilní náklady. Čistý zisk skupiny ČSOB loni klesl o desetinu na 15,8 miliardy korun. Bylo to dáno srovnáním s rokem 2017, kdy zisk zlepšily mimořádné výnosy, a také nárůstem investic.

Reklama

Doporučované