Hlavní obsah

Trump přiletěl do Izraele. Jaký je protokol? ptal se na letišti

Podívejte se na Trumpův přílet do Izraele.

 

Reklama

Prezident USA na své první zahraniční návštěvě zamířil nejprve na Blízký východ.

Článek

Americký prezident Donald Trump zahájil návštěvu Izraele, kde se pokusí především oživit izraelsko-palestinský mírový proces. Jeho prezidentský speciál Air Force One přistál na Ben Gurionově mezinárodním letišti u Tel Avivu. Na místě jej s jeho chotí Melanií přivítali nejvyšší izraelští představitelé - premiér Benjamin Netanjahu a prezident Reuven Rivlin, rovněž v doprovodu manželek.

Trump má kromě oddělených jednání s oběma politiky na programu návštěvu Chrámu Božího hrobu v historické části Jeruzaléma a zastaví se i u Zdi nářků.

Nový šéf Bílého domu se po nástupu do úřadu netajil ambicí pokusit se o zprostředkování mírové dohody, ve kterém neuspěli jeho předchůdci včetně Baracka Obamy. Po počáteční velké podpoře Izraele zvolil Trump smířlivější přístup, což podle pozorovatelů dokázal například tím, že se nevyjádřil ke zvažovanému přemístění americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, které vadí Palestincům.

Trumpův tým, do něhož patří i jeho zeť a zastánce úzké spolupráce s Izraelem Jared Kushner, dával před cestou najevo opatrný optimismus v otázce možného prezidentova pozitivního působení na vývoj vztahů Izraele a Palestinců.

Reklama

Související témata:

Doporučované