Hlavní obsah

Živnostníci daňové změny nezaplatí, dušuje se „jejich“ ministr

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Živnostníkům by případné zrušení superhrubé mzdy nemělo zvýšit daně, tvrdí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Reklama

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka návrh na zrušení supehrubé mzdy nepočítá, s tím, že by znamenal vyšší daně pro živnostníky.

Článek

Na koaliční radě otevřeli ministři dlouho slibované téma zrušení superhrubé mzdy. Tedy koncept, podle nějž se 15 procenty daní součet hrubé mzdy a odvodů zaměstnavatele za zaměstnance. Jenomže to s sebou nese podle ministryně financí hned několik problémů. Jedním z nich je, že by to mohlo fakticky přinést zvýšení daně pro část živnostníků.

K tomu by došlo, kdyby se stanovila jednotná sazba daně na úroveň 19 procent, o které ministryně Alena Schillerová mluví. U zaměstnanců by to znamenalo snížení o jeden procentní bod, naopak u některých drobných podnikatelů by to představovalo navýšení o čtyři procentní body.

Podle úterního vyjádření ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka se ale nepočítá s možností, že by daňová povinnost živnostníků vzrostla.

Na přímý dotaz novinářů, jestli ministryně financí podle jeho informací nese návrh, který by znamenal vyšší daně pro živnostníky, odpověděl, že ne.

„Živnostníci by se dál neměli zatěžovat. Jejich role není v tom, jestli zaplatí o pár set milionů víc nebo méně. Jejich role je v obslužnosti venkova. A navíc tato vláda řekla, že nebude zvedat daně, a myslím, že jsme to dodrželi,“ řekl Karel Havlíček.

Podle něj jde o politické téma, o kterém by se mělo začít diskutovat. „To není o podmínkách, dneska je to o diskuzi. Kolik by to stálo. Je to politické rozhodnutí,“ řekl Havlíček a dodal, že sám chápe superhrubou mzdu jako zastaralý výpočet zálohy daně, který by se měl zpřehlednit a zjednodušit.

Stejně tak před novináři rezolutně vyloučil, že by případný výpadek příjmů do státního rozpočtu, který se odhaduje v řádu více než dvaceti miliard korun, mohl být nahrazen bankovní daní.

Sociální demokracie přitom chce vědět, čím by se výpadek příjmu ve státním rozpočtu nahradil. Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček byl při příchodu na koaliční radu v tomto ohledu skeptický.

„Už tak bude sestavit rozpočet obtížné a s tou 25miliardovou sekyrou mi to připadá jako mission impossible,“ uvedl. I když jde o jeden z bodů programového prohlášení vlády, záměr by podle Hamáčka měl být odložen.

Kromě zrušení superhrubé mzdy a opatření, která by měla pomoci nahradit výpadek peněz, by ministryně mohla v daňovém balíčku pro rok 2021 představit koaličním partnerům také stravenkový paušál. To potvrdil i mluvčí Ministerstva financí Michal Žurovec.

Reklama

Doporučované