Hlavní obsah

Život na pár metrech čtverečních. Nedostupné hypotéky udělaly z mikrobytů standard

Rozhovor s Liborem Ostatkem o hypotékách a jejich vlivu na na trend malometrážních bytů.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na dříve obvyklý startovací byt 2+kk, kvůli rostoucí ceně bydlení ve městě, dosáhne už jen málokdo.

Článek

V Jihlavě se aktuálně nabízí rekonstruovaný sklepní prostor 1+kk, který je podle inzerátu možné využívat i jako bytovou jednotku. Cena se za 14 metrů čtverečních je kolem 750 tisíc korun. V Turnově lze narazit na byt o 19 metrech čtverečních s cenovkou 1,4 milionu korun. Další sklepní „byt“ o rozloze 18 metrů čtverečních se nabízí k prodeji ve Vsetíně.

Seznam už dříve přinesl příběh osmimetrového prostor v suterénu, který se nabízí k pronájmu, nebo prodeji v Praze za necelý milion korun.

Při prozkoumání aktuální nabídky bytů se ukazuje, že příběh není tak extrémní, jak se na první pohled může zdát a že nejde jen o trend, který se týká hlavního města.

Podle expertů zájem o malometrážní byty roste. Důvodem je rostoucí cena za bydlení a zároveň stále složitější podmínky, za kterých mohou lidé dosáhnout na hypotéky.

Aktuálně musí mít zájemci o hypotéku naspořeno aspoň deset procent z ceny nemovitosti, na kterou si chtějí peníze půjčit.

„I těch deset procent jsou řádově statisíce, nebo v Praze půl milionu korun,“ říká Libor Ostatek, ředitel Golem Finance a expert na hypotéky.

Podle něj tak řada lidí nemá jinou možnost než se uskromnit a hledat malé byty.

To potvrzuje i realitní makléř Miroslav Heliman. Podle něj už rodiče nemají tolik peněz, aby mohli svým dětem pořídit do začátku byt 2+kk, namísto toho proto hledají prostory i pod dvaceti metry čtverečními.

„Malometrážní byty, kterým říkám pikolíci, tu základní potřebu bydlení plní,“ říká Heliman, ale dodává, že pro českou klientelu je minimum 18 metrů čtverečních.

Ceny bytů v České republice rostou už několik let v řadě. Například v Praze se metr čtvereční prodával na začátku minulého rok v průměru za 88 552 korun. Letos na začátku roku pak podle dat společnosti Trigema za 104 666 korun.

Malometrážní byty se vyznačují tím, že je jejich cena za metr čtvereční pak vyšší než u jiných nemovitostí. Například metr čtvereční zmiňovaného pokoje v Praze se prodává za více než 122 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované