Hlavní obsah

Žižkovská spojka na měsíc oživí výstavami a akcemi dolní část Žižkova

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Výstavy, venkovní instalace či performance mají skoro na měsíc oživit veřejný prostor v dolní části pražského Žižkova.

Článek

Jako součást festivalu Žižkovská spojka se 20. září uskuteční na několika místech na Žižkově happening ke stému výročí vydání knihy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Autoři intervencí do veřejného prostoru během festivalu budou třeba Kurt Gebauer, Aleš Hnízdil, Timo, Martin Velíšek, Marek Šilpoch, Archwerk či studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Pořadatelé dnes o akci informovali novináře.

Projekt Žižkovská spojka je inspirován diplomovou prací Darii Sayapiny s názvem Žižkov Dead Ends a dvěma ročníky Landscape festivalu, které se odehrávaly v širší lokalitě předpolí vrchu Vítkov. Jak diplomová práce, tak festival si dávají za cíl oživovat veřejný prostor a propojovat třeba budováním cyklostezek nebo obnovováním zapomenutých cest místa, která jsou blízko sebe, ale dosud třeba nebyla průchozí.

Žižkovská spojka navazuje nejen na kulturní tradice této městské části, ale také připravovanou revitalizaci vrchu Vítkov, dokončovanou proměnu cyklostezky pod Vítkovem a Tachovského náměstí a podporuje vznik nového kulturního prostoru v okolí Krenovky a Divadla Ponec.

Mód architekti připravili v oblasti Tachovského náměstí instalaci na pomezí land artu a městského mobiliáře nazvanou Vítkovský ledovec, která se snaží kontrastním způsobem upozornit na problémy a potenciál podle nich zamrzlého Tachovského náměstí. Náměstí, které podle členů studia dříve patřilo k významným bodům této části Žižkova, dnes není pro místní příliš viditelné a jimi využívané. Navržené segmenty Vítkovského ledovce pomyslně sjíždějí z Vítkova a vytvářejí pobytové plochy jako lavičky či pódia. Chtějí poukázat na původní charakter svažitého náměstí otevřeného směrem k Vítkovu.

V blízkosti Pomníku Jaroslava Haška od Karla Nepraše budou umístěny dvě lavičky pro Jaroslava Haška a Frantu Sauera, dva žižkovské bardy, kteří stáli u vzniku pražské bohémy. Další dílo, Husův Vesuv, navrhl Kurt Gebauer v roce 2015 při příležitosti výročí upálení mistra Jana Husa a doplní dvorní trakt kubistické Betlémské kaple, jedné z architektonických zvláštností Žižkova. Dílem Inkubátoru Krenovka je High Line Žižkov II, dřevěné schodiště ve veřejném prostoru mezi Karlínem, Žižkovem a vrchem Vítkovem.

V místě, které má podle organizátorů pro Žižkov podobný potenciál jako High Line pro New York, vytváří nové pěší propojení dosud oddělených částí města a upozorňuje na nevyužitý a opuštěný prostor v centrální oblasti města.

Reklama

Doporučované