Hlavní obsah

Zklamaný Hašek vstřebával prohru v luxusním doutníkovém klubu

 

Reklama

Michal Hašek, někdejší naděje ČSSD, je na politickém dně. O víkendu jen těžko vysvětloval porážku, když na jihu Moravy skončil překvapivě až třetí.

Článek

Až do půl šesté večer byl Michal Hašek, stoupenec prezidenta Zemana a oponent premiéra Sobotky, zavřený v doutníkovém klubu v Brně s názvem Cohiba Club ve čtyřhvězdičkovém hotelu Continental v centru města.

V tomto luxusním klubu, jehož reklamí motto zní „výjimečný podnik pro výjimečné osobnosti", seděl za tmavými skly v pohodlných křeslech s několika málo nejbližšími kolegy a vstřebával nečekanou porážku: Po osmi letech musí opustit post hejtmana, když jeho ČSSD skončila v kraji až třetí za vítězným ANO a dokonce i druhými lidovci.

„Já samozřejmě tento vzkaz voličů vnímám," říkal v sobotu trochu roztřeseným hlasem Hašek, evidentně hodně zklamaný. Muž, jenž jako hejtman aktivně objížděl vinaře, myslivce a dobrovolné hasiče, jako by tomu nechtěl ani věřit. A tak připomínal raději své předchozí úspěchy: „Já jsem od roku 2008 vyhrál čtvery volby v Jihomoravském kraji v barvách sociální demokracie. A letošní volby jsem nevyhrál. Ale to pro mě neznamená, že bych chtěl skončit v politice."

Takto promluvil přesně v 17:32 hodin, když už byla sečtena většina hlasů a Hašek vylezl z uzavřeného klubu do vedlejší hotelové restaurace, kde na velkém plátně sledovaly výsledky desítky místních řadových členů ČSSD. Nálada mezi nimi byla v tu chvíli byla hodně pochmurná. Z dosavadních 23 krajských zastupitelů jich zůstalo pouhých jedenáct.

„Cílili jsme na třetí vítězství v řadě a toho jsme bohužel nedosáhli. Čili, asi se sluší poblahopřát vítězům. Ale my máme jedno z pomyslných míst na bedně a teď bude úkolem ČSSD vyjednat i z toho výsledku maximum. Je ale evidentní, že z tohoto místa nebude možné vyjednat pozici hejtmana,” pokračoval Michal Hašek ve vůbec prvním prohlášení.

V pouhých čtyřiceti letech tak zřejmě má za sebou nejúspěšnější část politické kariéry. Před patnácti roky, kdy začínal, přitom Hašek byl „zlatým chlapcem” sociální demokracie. Díky svému talentu udělal raketovou kariéru: Ve 26 letech se stal poslancem, ve 30 šéfem poslaneckého klubu ČSSD a ve 32 letech jihomoravským hejtmanem. Hašek byl také jakýmsi šéfem všech hejtmanů, jako předseda Asociace krajů je rozhodně nejviditelnějším a nejvlivnějším regionální politikem.

Co teď bude dělat? Řadovým zastupitelem asi nezůstane? „Je to čerstvá záležitost. Ne abych tady teď oznámil, že v pondělí nastupuji někam do zaměstnání. Věřte, že já nejsem kanagonem přilepen do hejtmanského křesla,” odpověděl politik, který měl ambici stát se jednou předsedou sociální demokracie. Těsně pod vrcholem se kariéra zasekla. Hašek, snad z nedočkavosti, se několikrát znemožnil. O vysněný post předsedy sociální demokracie definitivně přišel po slavném výletě do Lán za Milošem Zemanem po sněmovních volbách v říjnu 2013. Kvůli utajené schůzce získal stigma zrádce, který chtěl podrazit Sobotku s prezidentovou pomocí.

Podle Haška se musí nejen on, ale celá strana zamyslet, co udělala špatně. "Pokud bychom takto dopadli jenom na jižní Moravě, bylo by jednoduché říct, že za všechno můžu já, obětovat rituálního kozla a jít dál. Ono to ale tak není, protože výsledek ČSSD na jižní Moravě nijak nevybočuje. ČSSD bude analyzovat výsledek voleb."

Reklama

Doporučované