Hlavní obsah

Zkouška, která rozhodne, kdy se Češi dostanou z karantény. Pomůže s ní armáda

Foto: Profimedia.cz

Od pondělí bude s testováním na koronavirus pomáhat v Jihomoravském kraji armáda. (Ilustrační snímek)

Reklama

Od pondělí se začne v Jihomoravském kraji testovat nový přístup, jak bojovat s koronavirem. Namísto plošných opatření počítá s rychlým izolováním nakažených za pomoci armády a moderní technologie.

Článek

Rychlé vyhledávání nakažených a jejich izolování od zbytku populace - ještě dříve, než vznikne riziko dalšího přenosu. Tak zní nový recept v boji s koronavirem, ke kterému se upíná i Ústřední krizový štáb v čele s Romanem Prymulou a jenž by mohl pomoci celé zemi začít normálně fungovat.

Soubor opatření označených jako chytrá nebo inteligentní karanténa se začne od pondělí testovat na jižní Moravě. Pokud zafunguje, rozšíří se po Velikonocích na celou Českou republiku.

Výsledek tohoto pilotního projektu tak fakticky rozhoduje o tom, jestli a nakolik se zmírní plošná opatření jako zákaz volného pohybu či zavřené restaurace a hotely.

„Celý ten systém by měl být funkční natolik, abychom byli schopni zachytit jednotlivé případy do tří dnů. To znamená, abychom je byli schopni vytrasovat, vyšetřit a tímto tempem zabezpečit, aby reprodukční číslo nebylo vyšší, než potřebujeme, to znamená zhruba 1,2,“ vysvětloval Roman Prymula na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu.

Číslo R vystihuje, jak rychle se nákaza reprodukuje, to znamená, na kolik dalších lidí se virus přenese z jednoho nakaženého.

S armádní dovážkou až do domu

Rozjezd chytré karantény v Jihomoravském kraji by se měl odehrávat od pondělí ve dvou rovinách. Viditelnější bude zapojení armády, která bude pomáhat s testováním lidí na koronavirus.

„Uvažuje se tom, že armáda bude vybavena mobilní odběrnou sadou. Přijedou k potencionálně nakaženému a odeberou vzorek přímo u něj doma,“ popisuje Rudolf Kramář, mluvčí Ústředního krizového štábu.

Podle něj je hlavním cílem odchytnout nemocného co nejdříve, aby nestihl nakazit další lidi. Proto se s pomocí armádních lékařů a techniků budou v Jihomoravském kraji snažit v co nejkratší době otestovat potencionálně nakažené v domácím prostředí. Chtějí tak minimalizovat riziko další nákazy, například cestou do nemocnice.

Druhou rovinou budou moderní technologie, které budou pomáhat vytipovávat nakažené lidi. Systém vyvinula skupina IT odborníků sdružená do skupiny COVID19CZ (součástí je mimo jiné i portál Seznam.cz). Jde o komplexní řešení s call centrem, které bude umět kontaktovat nakažené, vyzpovídat je a vytipovat další ohrožené lidi, a to i za pomoci polohových dat například z mobilního telefonu nebo platební karty.

„U nakaženého člověka uděláme, pokud nám dá souhlas, rekonstrukci toho, kde se posledních pět dní pohyboval,“ nastiňuje Rudolf Kramář s důrazem na to, že půjde o dobrovolné rozhodnutí každého nakaženého, jestli dá svá data k dispozici.

Mapa pohybu

Z polohových dat má podle Patricka Zandla, mluvčího skupiny COVID19CZ, vzniknout vizualizace toho, kde se nakažený v posledních dnech pohyboval. Mapa může pomoci lidem s rozpomenutím si na další místa, která navštívili a kde mohli virus roznést.

„Není to napojené na další systémy, nespáruje se to automaticky s polohovými daty jiných lidí. Jen to pomůže nakaženým si uvědomit, kde všude se pohybovali,“ popisuje Zandl.

Vizualizace pohybu tak pomůžou vytipovat další ohrožené lidi, na které ovšem musí upozornit samotný nakažený.

„Jakmile se lidé označí za rizikové, tak na to navazují další postupy podle doporučení hygieny. Rozlišujeme různou míru rizika. Například můžeme doporučit zůstat doma v karanténě, v rizikovějších případech pak rovnou objednat testování,“ dodává Patrick Zandl.

Samotné krajské úřady přitom o spuštění pilotního testování chytré karantény příliš detailní informace nemají. Například mluvčí Jihomoravského kraje odkazuje na Ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Doporučované