Hlavní obsah

Zlato je uchovatel hodnoty i pojistka, letos může zdražit až o pětinu

Magazín Byznys index o investování do zlata s hlavním hostem Pavlem Rybou z Golden Gate.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zlato je komodita, která dlouhodobě vyvolává rozporuplné reakce. Někteří investoři na žlutý kov nedají dopustit, jiní v něm vidí jednu z nejhorších investic. Proč ale bude mít v portfoliu vždy důležité místo? To bylo tématem rozhovoru s Pavlem Rybou ze společnosti Golden Gate CZ.

Článek

Cena zlata loni stoupla ze zhruba 1 280 dolarů nad 1 510 dolarů za trojskou unci. Například cena kovu v eurech, indických rupiích, tureckých lirách nebo jihoafrických randech dokonce stanovila nové historické maximum.

A právě růst ceny v loňském roce jako jeden z faktorů přispěl k vyššímu zájmu investorů – globální poptávka po investičním zlatě stoupla o devět procent.

Sázka na jistotu

Zlato je mezi investory často označováno za tzv. bezpečný přístav. „Je fyzické, hmatatelné, anonymní, je mimo systém. Svoji směnitelnost si uchovává bez ohledu na to, jestli se bude obchodovat na burzách,“ říká Pavel Ryba. Vysvětluje, že zatímco hodnotu peněz mohou ovlivňovat centrální banky, zlato je „kryté“ faktem, že je ho omezené množství a nelze jej průmyslově vyrobit.

Pavel Ryba

Hlavní ekonom a zakladatel české společnosti Golden Gate CZ, která je lídrem trhu v investicích do zlata a stříbra.

Zaměřuje se na ekonomické a dluhové cykly a jejich dopad na ekonomiku, trh s nemovitostmi a na význam zlata a stříbra v investičním portfoliu.

Zájem o investice do cenného kovu se dlouhodobě zvyšuje i v Česku. Typickým investorem do zlata je člověk nad 35 let s vyšším vzděláním, zájem výrazně roste u mužů mezi 50 a 55 lety, kteří už mají určité životní a investiční zkušenosti a s rostoucím věkem stále intenzivněji přemýšlejí o způsobech uchovávání hodnoty a zajištění svého majetku. Před inflací, ale i pro případ nepříznivého vývoje ekonomiky či politických turbulencí.

„Zlato do kapsy“

Jedním z faktorů, které je při nákupu fyzického zlata třeba zvážit, je podle Ryby budoucí likvidita. Zájemci o kov by se proto podle něj měli zaměřit spíše na menší uncové slitky zlata, které jsou, na rozdíl od velkých zlatých cihel, vždy snadno zpeněžitelné.

Investice do zlata se ale neomezují jen na slitky nebo mince. Způsobem, jak investovat do tohoto kovu, může být i nákup akcií těžařů či zpracovatelů zlata.

Golden Gate CZ

Největší prodejce drahých kovů na českém trhu a zároveň evropský lídr na trhu s investičním stříbrem. Na trhu funguje osm let a má nyní více než 23 000 klientů.

V roce 2019 společnost prodala investiční drahé kovy za 1,9 miliardy Kč.

Zde je ovšem třeba vzít v potaz zvýšenou volatilitu a zranitelnost těchto společností případným poklesem ceny komodity či regulací a dodatečným zdaněním. „Je to spekulativnější investice, ale jde o další nástroj diverzifikace portfolia,“ říká Ryba.

Proč žlutý kov zdraží

Vývoj ceny zlata bude i letos ovlivňovat řada faktorů. Pavel Ryba zmiňuje třeba politiku centrálních bank, makroekonomická data, ale i rizika spojená s šířením koronaviru nebo technické faktory. Během roku by se podle něj cena kovu mohla dostat až k 1 800 dolarů nebo 1 900 dolarů za trojskou unci. V tom případě by kov zdražil proti dnešku až o 20 procent.

„Základ je jednoznačný: neudržitelná rallye na akciovém trhu, předlužené ekonomiky a zpomalování expanze světového hospodářství,“ shrnuje Pavel Ryba z Golden Gate CZ faktory, které aktuálně hrají pro zlato.

Reklama

Související témata:

Doporučované