Hlavní obsah

Zlín Film Festivalu scházejí před zářijovou částí dobrovolníci

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Mezinárodnímu zlínskému filmovému festivalu pro děti a mládež chybějí před zářijovou částí letošního 61. ročníku dobrovolníci. Situaci ztěžuje zářijový termín i nejistá pandemická situace. Festival je letos rozdělen na dvě části.

Článek

V tradičním termínu festivalu na přelomu května a června se konala první část, která byla on-line. Druhá část, která by měla nabídnout klasický program s projekcemi v kinech, se uskuteční od 9. do 15. září.

„Letos je situace opravdu kritická, dobrovolníků máme přihlášených zatím jen asi třetinu. Celkem jich potřebujeme kolem 150 v průběhu konání celého festivalu,“ uvedla výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová. Další stovku dobrovolníků vyžaduje organizace festivalového půlmaratonu, který se uskuteční 12. září. „Zde navíc ještě kvůli řízení dopravy potřebujeme, aby dobrovolníci byli starší 18 let,“ uvedla Záhorová.

Situaci podle ní komplikuje konání festivalu v zářijovém termínu. „Studenti, kteří tvoří největší část dobrovolníků, zatím netuší, co přijde se začátkem nového školního roku, jaká bude aktuální pandemická situace. Navíc přicházíme o skupinu vysokoškoláků, kterým začíná semestr později,“ uvedla Záhorová.

Přestože se každý rok na festival vracelo asi 60 až 70 procent dobrovolníků z předchozích let, sestavit stabilní dobrovolnický tým je komplikované. „Důvodem přerušení nebo ukončení spolupráce je většinou přechod na střední nebo vysokou školu, stěhování za studiem do jiného města nebo nástup do zaměstnání. Máme ale spoustu dobrovolníků, kteří pracují a pomáhají ve volném čase nebo si berou v práci dovolenou. Za to jsme jim nesmírně vděční a všem patří velký dík,“ uvedla Záhorová.

Do dobrovolnického týmu se může zapojit kdokoli starší patnácti let. „Práce je rozmanitá a pro každou věkovou kategorii se najde během festivalu uplatnění. Ti, kteří se stanou dobrovolníky, získají příspěvek na jídlo a pití na celý den, vstupenky na filmová představení, festivalové tričko a řadu dalších odměn od partnerů festivalu. A stejně jako v minulých letech se také mohou těšit na snídaně, při kterých se setkávají s některou z festivalových hvězd,“ uvedla mluvčí festivalu Kateřina Markytánová.

Zlín Film Festival je nejstarší a největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Loňský 60. ročník se musel kvůli pandemii přesunout z jara na září.

Reklama

Doporučované