Hlavní obsah

Zlínský filmový festival připomíná svou šedesátiletou historii

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zlínský filmový festival pro děti a mládež u příležitosti letošního 60. ročníku připravil projekt připomínající jeho minulost.

Článek

Na sociálních sítích a webových stránkách festivalu se postupně objevuje „šedesátka“ krátkých příběhů, zajímavých momentů a událostí z historie festivalu, řekla dnes ČTK mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. Na pěti místech v centru Zlína jsou také vystaveny historické velkoformátové fotografie.

Festival se tradičně koná na přelomu května a června, letos byl kvůli pandemii koronaviru přesunutý na 4. až 10. září. Festival je nejstarší a největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě, loni jej navštívilo téměř 115.000 lidí. „Jako jeden z mála velkých festivalů na světě nikdy nepřerušil svoji kontinuitu. I proto se jej pokoušíme zrealizovat,“ uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura.

Autorkou příběhů a připomínek událostí z historie je dramaturgyně festivalu Jaroslava Hynštová, která v programovém oddělení festivalu pracuje od roku 2005. „Věřím, že se příznivci festivalu do Šedesátky ponoří stejně jako nedávno i já. Pokud mám vybrat svůj neoblíbenější příběh, tak je to ten o Lovcích podpisů. Obdivuji jejich zápal už mnoho let a doufám, že alespoň tímto příspěvkem jim můžu vzdát poctu,“ uvedla Hynštová.

Další příběhy připomínají například první ročník festivalu, přehlídku Filmové žně, která mu předcházela, nejstarší akci doprovodného programu Malování na chodníku, návštěvu hereček Annie Girardotové, Ornelly Mutiové a Giny Lollobrigidy při 40. ročníku festivalu nebo festivalový vozový park. „Tyto příběhy jsou již nyní zveřejněny a další plánují organizátoři postupně odkrývat až do září, kdy se odložený 60. ročník Zlín Film Festivalu má konat,“ uvedla mluvčí.

Výstava velkoformátových fotografií nazvaná „60 let SPOLU“ bude k vidění do konce června. „Lidé mohou na velkoplošných snímcích vidět hlavně tváře návštěvníků z uplynulých ročníků,“ uvedla výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová. Lidé mohou na fotografiích hledat také symboly festivalového roboopa. „Za jejich nalezení, vyfocení místa, kde se skrývá a zaslání přes sociální sítě pak získají drobnou odměnu,“ uvedla Záhorová.

Reklama

Doporučované