Hlavní obsah

Zlomový případ zneužívání gymnastek: Olympijský trenér spáchal sebevraždu

Foto: Profimedia.cz

John Geddert na olympijských hrách v roce 2012.

Reklama

Bývalý americký trenér gymnastiky spáchal sebevraždu. Došlo k tomu několik hodin poté, co proti němu byla vznesena obvinění ze sexuálního napadení a obchodování s lidmi.

Článek

Čelil více než dvěma desítkám obvinění a v případě usvědčení mohl za mřížemi strávit roky. Třiašedesátiletý John Geddert se však k soudu v michiganském okrese Eaton County nedostavil, místo toho jeho tělo nalezla policie na odpočívadle u dálnice Interstate 96, kde podle všeho spáchal sebevraždu.

„Je to tragický konec tragického příběhu pro všechny zúčastněné,“ cituje agentura AP michiganskou generální prokurátorku Danu Nesselovou. Ten „tragický“ příběh je zlomovým případem rozsáhlého zneužívání ve sportu, a to na vrcholové úrovni.

Proti Geddertovi bylo vzneseno celkem 24 obvinění, šlo o několik „činů verbálního, fyzického a sexuálního zneužívání“, kterých se měl dopustit vůči několika mladým ženám.

„Nezachytili jsme žádný náznak toho, že by Geddert měl v úmyslu uprchnout nebo ublížit sobě či jiným. Byli jsme v kontaktu s jeho právníkem a byli jsme ujištěni o jeho spolupráci,“ uvedla mluvčí Nesselové. Právě Nesellová ve čtvrtek oznámila znění Geddertových obvinění, bývalý olympijský trenér však nebyl zadržen a předveden před soud, kancelář prokurátorky mu umožnila dostavit se „po vlastní ose“.

Geddert byl hlavním trenérem ženského olympijského gymnastického týmu v roce 2012, kdy na hrách získal zlatou medaili. Úzce také spolupracoval s doktorem Larrym Nassarem, který působil jako týmový lékař. Nassar byl v roce 2018 odsouzen až ke 300 letům ve vězení poté, co ho ze sexuálního zneužívání obvinilo přes 250 žen. Jednou z nich byla i jedna z nejlepších gymnastek historie Simone Bilesová.

Nassar pracoval jako lékař i v Geddertově vlastní tělocvičně v Michiganu, Geddert však během doktorova vyšetřování popřel, že by na jeho adresu slyšel nějaké stížnosti. Také obvinění z této lži se dostalo na seznam těch, která byla ve čtvrtek proti bývalému trenérovi vznesena.

Nelichotivým způsobem byl Geddert vyobrazován právě již během soudních jednání s Nassarem, kde o svých zážitcích hovořily doktorovy oběti. Trenér tak byl během skandálu suspendován a ještě v roce 2018 oznámil rodinám svých svěřenců, že odchází do důchodu.

Jakým obviněním tedy bývalý trenér čelil?

Podle soudních dokumentů okresu Eaton County šlo v případě Geddertových obvinění o sexuální útoky prvního i druhého stupně, zločinné podnikání, obchodování s lidmi a lhaní policistům, píše agentura Reuters. Trenér se měl dokonce dopustit dvou sexuálních napadení dívky ve věku od 13 do 16 let.

Celkem 14 obvinění připadá na obchodování s lidmi, kterého se měl dopustit prostřednictvím své tělocvičny v Michiganu. Měl prý vystavovat „své sportovce nuceným pracím nebo službám v extrémních podmínkách, které jim způsobily zranění a újmu“. Daná zranění pak zanedbával a pomocí nátlaku či vyhrožování jedince nutil k výkonům.

Nesselová uznala, že případ nemusí odpovídat běžnému chápání obchodu s lidmi. Danou interpretaci ovšem již dříve ocenil jeden z právníků některých obětí, informuje britský web BBC. Šlo podle něj o „důležitý krok v ochraně dětí“, který by potenciálně mohl odradit jiné pachatele od podobných akcí.

Podle Sarah Kleinové, která pod Geddertem trénovala gymnastiku více jak 10 let a byla jednou z obětí doktora Nassara, je úmrtí bývalého trenéra jen útěkem před spravedlností. „Jeho sebevražda je uznáním viny, které nyní může vidět celý svět,“ prohlásila Kleinová, která nyní působí jako právnička.

Z řady Geddertových obětí již promluvila například Sara Teristová, která vyjádřila svůj smutek ohledně toho, že jí i dalším byla trenérovou sebevraždou ukradena možnost vidět spravedlnost. Zároveň prý ale cítí vděk za to, že oběti nebudou muset podstoupit „dlouhý a bolestivý proces“, který se chystal.

Skandální americká gymnastika?

Národní asociace USA Gymnastic (USAG) se ke Geddertově smrti vyjádřila v prohlášení, podle kterého doufala, že obvinění z trestného činu povede ke spravedlnosti prostřednictvím právního procesu. „(…) sdílíme pocity šoku a naše myšlenky směřují ke komunitě gymnastiky, která se potýká se složitými emocemi dnešních událostí,“ hlásá vyjádření.

„Geddertovo zneužívání nikdy nebylo tajemstvím. Musíme se potýkat s realitou, že se to vědělo a nikdo ho nezastavil,“ napsala v příspěvku na sociální síti Rachael Denhollanderová, vůbec první žena, která veřejně obvinila doktora Nassara ze sexuálního zneužívání.

Ve sledu dalších tweetů Denhollanderová vyjádřila podporu všem obětem a již jmenovitě zkritizovala přímo USAG. Agentuře Reuters se navíc svěřila se svým zhrozením z toho, že asociace nejednala dřív. „USAG, její trenéři, její administrativa a její správní rada přesně věděli, co je Geddert zač. Nejenže jim to trvalo tak dlouho, než něco udělali, ale oni ho neustále propagovali a desítky let mu stavěli do cesty mladé sportovce.“

USAG kritice čelí již delší dobu, Nassarův případ byl velkým skandálem. V lednu roku 2020 asociace oznámila, že těm, kteří byli doktorem zneužiti, vyplatí vypořádání ve výši 215 milionů dolarů, což je v přepočtu na koruny více než 4,5 miliardy. Prezidentka a výkonná ředitelka USAG Li Li Leungová navíc uvedla, že uznávají, jak hluboce narušili důvěru svých sportovců a celé komunity.

Někteří však nepřijímají slova asociace a nevěří, že převzala plnou odpovědnost za své činy. Mezi takové sportovce patří například i již zmiňovaná třiadvacetiletá Bilesová, nejvíce oceňovaná gymnastka Spojených států amerických. Ta se na adresu USAG vyjádřila například na národním mistrovství v roce 2019:

„Je těžké přijít sem pro organizaci, která nás tolikrát zklamala. Měli jsme jeden cíl a udělali jsme vše, o co nás žádali, i když jsme nechtěli. A oni nemohli udělat tu jedinou zatracenou práci. Měli jste jednu práci. Doslova jste měli jen jednu práci a nedokázali jste nás ochránit.“

Reklama

Doporučované