Hlavní obsah

Peníze ať Agrofert vrátí, ale vládu neopustíme. Z toho mám hrůzu, řekl Hamáček

Foto: ČTK

„Sociální demokracie v této fázi a vzhledem k situaci nebude dělat nic, co by dále destabilizovalo situaci. Popravdě řečeno, po tom, co mám za sebou v těchto dnech a týdnech, z představy, že to řeší Piráti nebo úřednická vláda, mě jímá hrůza,“ řekl Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Opoziční politici nevěří, že se do říjnových voleb v přístupu Česka ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše něco změní. Babiš se navíc může spolehnout na koaliční ČSSD. Vládu opustit nechce.

Článek

Evropská komise definitivně potvrdila své stanovisko, že premiér České republiky Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů a jím ovládaný holding Agrofert nemá nárok na evropské dotace. Od pátku je to černé na bílém a přístupné všem, vyplývá to totiž z oficiálně zveřejněné auditní zprávy.

Předseda vlády Andrej Babiš stále opakuje své stanovisko, že ve střetu zájmů není, a na ruku mu jdou i ministři jeho kabinetu, po sněmovních volbách se však mohou stanoviska úřadů dramaticky změnit.

Zvlášť když budou vládu sestavovat parlamentní strany, které jsou nyní v opozici. V zásadě všechny totiž deklarují, že postoj současné vlády k tomuto problému považují za neudržitelný.

Zatím se ale Babiš může spolehnout alespoň na ČSSD. V řešení střetu zájmů premiéra platí podle vicepremiéra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka, že neoprávněně vyplacené dotace by měla bývalá Babišova společnost Agrofert vrátit, aby nehrozilo, že to zaplatí čeští poplatníci. Vládu ale sociální demokraté zhruba pět měsíců před sněmovními volbami opustit kvůli kauze nechtějí, a to vzhledem ke křehké stabilitě, řekl Hamáček ČTK. Piráti ani úřednická vláda by podle něj nebyli dobrým řešením.

„Za sociální demokracii říkáme, že pokud tady byly vyplacené nějaké dotace neoprávněně, tak by je měl Agrofert vrátit, aby nehrozilo riziko, že to zaplatí český daňový poplatník, a jinak celá ta záležitost je pana premiéra,“ uvedl Hamáček. „Sociální demokracie v této fázi a vzhledem k situaci nebude dělat nic, co by dále destabilizovalo situaci. Popravdě řečeno, potom co mám za sebou v těchto dnech a týdnech, z představy, že to řeší Piráti nebo úřednická vláda, mě jímá hrůza,“ uvedl s odkazem na epidemii koronaviru a diplomatickou roztržku s Ruskem.

Piráti a hnutí STAN už ovšem vyzývají české úřady, aby se finálním auditem Evropské komise důsledně řídily a vymáhaly od Agrofertu vrácení peněz. Tvrdí, že se jedná o více než 20 miliard korun.

Do této částky ale zahrnují nejen přijaté dotace, ale i veřejné zakázky, které podle nich Agrofert neoprávněně získal.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš společně s předsedou Starostů Vítem Rakušanem dnes odesílají dopis třem ministerstvům (financí, zemědělství, pro místní rozvoj), dále státnímu podniku Lesy ČR a státní společnosti Čepro, aby „konečně přestaly porušovat zákony a začaly vymáhat nezákonně přidělené prostředky daňových poplatníků“.

Bude to téma voleb?

Pirátský předseda Ivan Bartoš tvrdí, že do současné situace Česko přivedla chamtivost premiéra. „Agrofert musí dodržovat zákony stejně jako běžný občan, a proto musí vrátit přes 20 miliard korun,“ uvedl Bartoš.

„Závěrečná zpráva Evropské komise není překvapením, bylo to jasné od počátku a tato zpráva to jen definitivně potvrdila: Andrej Babiš je ve střetu zájmů, rozhoduje o dění v Agrofertu, je příjemcem peněz z něj a zároveň jeho vláda rozhoduje o dotacích z peněz nás všech. Když se nad tím zamyslíme, je to krádež za bílého dne,“ prohlásil příkře předseda Starostů Vít Rakušan.

V zásadě podobně tvrdě ale argumentuje i šéf ODS Petr Fiala. „Každá vláda musí vymáhat způsobené škody na koncernu Agrofert. Není možné, aby dotační byznys premiéra platili čeští daňoví poplatníci. A je potřeba konečně zastavit tento obrovský střet zájmů, který Českou republiku i české občany poškozuje,“ uvedl Fiala na dotaz Seznam Zpráv.

Šéf ODS se domnívá, že i toto bude téma nadcházejících parlamentních voleb.

Hledat smír s Evropskou komisí

Pokud by současné opoziční strany převzaly vládní moc, lze čekat aktivitu na dvou frontách. Jednak na domácí, kdy budou, jak už bylo naznačeno, tlačit na české úřady, aby začaly brát rozhodnutí Evropské komise na zřetel, tak i na poli mezinárodním.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský soudí, že Babišova vláda vytrvá v dosavadní linii a proti rozhodnutí Evropské komise se bude ještě snažit bránit u Soudního dvora Evropské unie. Myslí si, že nemá šanci a případná nová politická reprezentace by měla tento soudní spor zásadně přehodnotit.

„Příští vláda by měla tvrdě postupovat proti veškerým střetům zájmů a měla by se snažit s Evropskou komisí ukončit tento spor pokud možno smírně. Nabídnout například jiné projekty, které by mohly být proplaceny namísto těch, které se týkají Agrofertu. Třeba nabídnout projekty výstavby školek či zdravotnických zařízení,“ uvedl Zdechovský pro Seznam Zprávy.

Přičemž ale i on připomíná, že beztak bude nutné, aby české úřady začaly od Agrofertu proplacené dotace vymáhat a žádné další už neproplácely.

„Hlavně by se ČR měla už přestat vysilovat, že se bude s Evropskou komisí dokolečka dohadovat, zda jde o střet zájmů nebo ne, a posílat tam lidi. Vždyť jen to samotné řízení stálo Česko řádově už desítky milionů korun. Jsou to neustálé cesty úředníků do Bruselu, přičemž ale výsledek stejně jiný nebude,“ je si jistý Zdechovský.

Úředníci by si to měli obhájit

I pirátský senátor Lukáš Wagenknecht nevěří, že by se do voleb přístup českých úřadů příliš změnil. Též čeká, že Česká republika žalobu k Soudnímu dvoru EU skutečně podá, ale nová vláda by to měla přehodnotit.

„Příští vláda by si měla udělat právní analýzu podkladů v té žalobě, a pokud se s těmito závěry neztotožní, tak by měla žalobu stáhnout,“ míní Wagenknecht, o němž se mluví i jako o pirátském kandidátovi na ministra financí.

Řešit případnou žalobu a vymáhat peníze z Agrofertu vidí přitom jako dvě různé disciplíny. Upozorňuje na možnou trestní odpovědnost úředníků, pokud hodlají v proplácení dotací pokračovat.

Wagenknecht připomíná třeba medializovaný případ státního tajemníka z Ministerstva zemědělství Jana Sixty z roku 2019. Úřadům a firmám spadajícím pod jeho resort napsal dopis, z něhož vyplývalo, že by se při rozdělování veřejných peněz měly držet české interpretace střetu zájmů, nikoliv té bruselské. Tedy, aby Agrofert zůstal ve hře.

„Myslím, že úředník, který něco takového udělá jako pan Sixta, by měl být schopen si to veřejně obhájit. A případně nést i následky,“ míní Wagenknecht.

Agrofert: Nás se to netýká

Samotný holding Agrofert považuje závěry Evropské komise za absurdní, zároveň ale uvádí, že se jej spor fakticky ani netýká. Jde prý primárně o záležitost mezi Evropskou komisí a ČR. „S Agrofertem nikdo žádné řízení nevedl,“ uvedl k tomu mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

„Trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona, příslušných pravidel a uzavřených smluv. Všechny dotační projekty byly schváleny úřady a také kontrolovány bez nálezu jakýchkoli zásadních závad,“ prohlásil už v pátek mluvčí Agrofertu.

Reklama

Doporučované