Hlavní obsah

Znepokojený IKEM: s očkováním váhají i lidé po transplantaci

Foto: cortex-film, Shutterstock.com

IKEM spouští očkování. Řada pacientů ale má z vakcíny proti covidu-19 strach.

Reklama

Někteří pacienti po transplantacích váhají s očkováním proti nemoci covid-19. Zdravotníci IKEM během posledních hodin zodpověděli stovky dotazů vystrašených lidí.

Článek

V evidenci Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je zhruba pět tisíc pacientů. Řada z nich se obává, jestli je pro ně vakcína vhodná, nebo dokonce jestli je nemůže ohrozit.

Aby se tito lidé nejprve poradili s lékařem, doporučili někteří experti, mimo jiné i respektovaný vědec a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer.

Přednosta Transplantcentra v IKEM Ondřej Viklický je ale přesvědčen o tom, že výhody očkování v tuto chvíli převažují nad jakýmikoli teoretickými riziky.

„Transplantovaní se mají nechat očkovat. A já bych dokonce řekl ‚musí‘ nechat očkovat, protože víme jednu věc. Covid-19 u transplantovaných způsobuje daleko větší míru komplikací a dokonce úmrtí než v běžné populaci. Mortalita je mezi našimi pacienty šestkrát vyšší než v běžné populaci, pokud je nutná hospitalizace kvůli onemocnění covid-19, je mortalita dokonce 25 %. Transplantovaný pacient jednoznačně patří mezi ohrožené skupiny,“ říká Ondřej Viklický z IKEM.

Pořadí podle věku

Očkování v IKEM odstartovalo ve středu 13. ledna. Jako první dostali pozvánku nemocní po transplantaci orgánů a pacienti v čekacích listinách v aktivním pořadí k transplantaci.

„Vzhledem ke kapacitě Očkovacího centra IKEM dané dodávkami vakcín začínáme očkovat podle věku s tím, že očkování bude nejdříve nabízeno nejstarším nemocným, v tuto chvíli v kategorii 70 let a více,“ řekla mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová. V nemocnici očkují vakcínou od firmy Pfizer.

Očkování proti covidu-19 se momentálně nedoporučuje pro děti a mladistvé, těhotné nebo kojící ženy a také pro ty, kteří mají těžkou alergii na některou z pomocných látek vakcíny.

Reklama

Doporučované