Hlavní obsah

Zoo Plzeň přišla o nejstaršího medvěda v Česku, bylo mu 39,5 roku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeňská zoo přišla v pondělí nejspíš o nejstaršího medvěda v zemi a zároveň o svého nejdéle chovaného savce, medvěda Pištu. V lednu příštího roku by mu bylo 40 let.

Článek

Kvůli vážným zdravotním komplikacím museli veterináři a chovatelé utratit zřejmě nejstaršího medvěda v Česku. V zoo tak nyní zůstali tři medvědi hnědí. „Pištovy vleklé zdravotní problémy spojené s extrémně vysokým věkem se v posledních dvou dnech zhoršily natolik, že nebyl schopen chůze. Další pohyb mu činil také značné potíže a i přes intenzivní snahu veterinářů se jeho stav trvale zhoršoval,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Medvěd hnědý Pišta byl s věkem přes 39,5 roku podle dostupných informací nejstarším medvědem v ČR. Narodil se počátkem roku 1981 v Zoo Hluboká nad Vltavou, jako první generace po rodičích z rumunských Karpat. V létě téhož roku přesídlil s partnerkou Mištou do Plzně, kde žil do léta 1998 v kleci v přední části zahrady. Poté se přestěhoval do nového lesního hektarového výběhu. Pišta byl v letech 1985 až 1990 pětkrát otcem dvojčat.

„Ve velkém výběhu se postupně setkal s dalšími osmi medvědy, dokonce na čas se svými rodiči, sourozenci i synovci a neteřemi. Poslední dobou byl od mladších medvědů oddělen, protože měl kvůli pokročilému věku již pohybové problémy,“ uvedl Vobruba. V zahradě tak nyní zbývá sedmadvacetiletý medvěd Miky a sedmnáctiletí večerníčkoví hrdinové Eliška a Honza.

Déle než Pišta žijí v plzeňské zoo jen želva matamata třásnitá, a to od roku 1973, krokodýl čelnatý od roku 1974 a od roku 1975 plameňáci chilští. Šanci dosáhnout podobného nebo vyššího věku mají ze savců zejména šimpanzi a nosorožci. Ze třídy savců byl medvěd Pišta posledním pamětníkem klecí a vzhledu zoo před proměnou do současného stavu.

Reklama

Doporučované