Hlavní obsah

Zpátky na bojišti. Trumpa rozhořčilo přepočítání hlasů ve Wisconsinu

 

Reklama

Kandidátka zelených Jill Steinová o přepočítání hlasů zažádala v pátek. Slíbila, že pokud vybere dva a půl milionu dolarů, proběhne kampaň na přepočítání hlasů i v Michiganu a Pensylvánii.

Článek

Donald Trump je už tři týdny zvoleným prezidentem, ale kampaň ne a ne skončit. Důvodem dalších slovních přestřelek je ruční přepočítání hlasů ve státě Wisconsin, kde Trump zvítězil velmi těsně, které prosadila Jill Steinová, neúspěšná prezidentská kandidátka ze Strany zelených. Steinovou a její iniciativu začal Trump ostře kritizovat.

V prohlášení, které vydal jeho tým, nově zvolený prezident uvedl: „Je to podraz Strany zelených na volby, které už jsou uznané. Jejich výsledek by měla respektovat a ne zpochybňovat a napadávat. Což je přesně to, co Jill Steinová dělá.”

Později na svém Twitteru označil krok Strany zelených za podvod. „K podvodu Strany zelených, aby si naplnila kapsy zažádáním nemožného přepočítání hlasů, se nyní přidávají těžce poražení a demoralizovaní Demokraté,” napsal Trump.

V americkém volebním systému je totiž nutné složit kauci ve výši několika milionů dolarů, aby mohly být hlasy přepočítány.

K ještě ostřejší kritice se přidal i manažerka Trumpovy kampaně Kellyanne Conwayová: „Je to banda rozzlobených ubožáků. Po milionu otázek na Trumpa, zdali přijme výsledek voleb, se ukázalo, že je to Hillary Clintonová a její nová BFF (nejlepší kamarádka navždy - pozn. red.) Jill Steinová, kdo nemůžou přijmout realitu. Místo toho, aby se držely tradice a vítězi popřály hodně štěstí, rozhodly se plýtvat miliony dolarů a upustit od demokratického procesu.”

Steinová o přepočítání hlasů zažádala v pátek. Slíbila, že pokud od svých stoupenců vybere dva a půl milionu dolarů, proběhne kampaň na přepočítání hlasů i v Michiganu a Pensylvánii, kde výsledky byly také těsné.

Je prakticky nereálné, aby se měnily výsledky amerických voleb. Clintonová by musela zvítězit ve všech třech státech, jejichž výsledky zelení zpochybňují.

Také Marc Elias, právník Clintonové kampaně, řekl, aby si její přívrženci nedělali moc velké naděje. Nemá totiž žádné důkazy ohledně zmanipulování voleb hackery. Absenci důkazů potvrdil i Bílý dům s dosluhujícím prezidentem Barackem Obamou, který uvedl, že stojí za výsledkem voleb.

Přepočítání začne příští týden, skončí do 13. prosince. Ve Wisconsinu Trump zvítězil pouze o 22 tisíc hlasů.

Koho si s sebou do Bílého domu vezme Donald Trump? Pusťte si video:

Reklama

Doporučované